Acteur George Takei ontkent claim seksueel wangedrag
Acteur George Takei verwerpt de beschuldiging van seksuele intimidatie van voormalig model Scott Brunton. Brunton claimt dat de bekende Star Trek-acteur, nu 80, hem in 1981 zou hebben aangerand.
„Ik ben geschokt en zeer verbaasd over het verhaal”, laat Takei zaterdag weten op zijn Facebookpagina. „De gebeurtenissen die Brunton beschrijft, hebben simpelweg niet plaatsgevonden. Ik heb heel lang nagedacht, en ik kan me Brunton niet herinneren.”
Pijnlijk
De acteur wil een serieuze reactie geven op de beschuldiging, meldt hij. „Het is, zoals veel van dit soort verhalen, het woord van de één tegenover het woord van de ander. Maar iedereen die mij kent zal beamen dat alles wat hij beschrijft volledig indruist tegen al mijn normen en waarden waar ik voor sta, en alles wat ik mijn leven heb gedaan.” Hij noemt de aantijgingen “zeer pijnlijk”.
Takei voegt er aan toe dat acteur Brad Altman, die al meer dan dertig jaar zijn levenspartner en nu echtgenoot is, volledig achter hem staat. Volgens Brunton zou Takei hem in 1981 hebben gedrogeerd en onzedelijk betast. De beschuldigde acteur is vooral bekend van zijn rol als Sulu in de oude Star Trek-reeks.
#metoo
De afgelopen maanden is seksuele intimidatie binnen de film- en modellenwereld volop in het nieuws nadat actrice Alyssa Milano de hashtag #metoo in het leven riep. Sinds de onthullingen over de Amerikaanse filmproducent Harvey Weinstein is een grote stroom meldingen van seksueel misbruik en intimidatie op gang gekomen.
Onder meer de Amerikaanse acteurs Kevin Spacey (House of Cards), Jeremy Piven (Entourage), Ed Westwick (Gossip Girl, Romeo and Julliet) en comedian Louis C.K. werden beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag.
Ook in Nederland barstte de discussie los. Journalist Jelle Brandt Corstius vertelde in Trouw dat hij aan het begin van zijn televisiecarrière is gedrogeerd en gedwongen tot orale seks door televisieproducent Gijs van Dam. Daarnaast erkende filmmaker Job Gosschalk dat hij met acteurs over de grens is gegaan.
Nederland
Vrijdag riep premier Mark Rutte slachtoffers van seksuele intimidatie of soortgelijk wangedrag op om aangifte te doen. Hij hoopt dat het maatschappelijke debat dat over #metoo is ontstaan, nog eens verduidelijkt wat in de haak is en wat niet.
Intimidatie en ongewenste intimiteit zijn ook voor het kabinet totaal onbespreekbaar en mogen niet, zei Rutte vrijdag. ,,Daar kunnen we kort over zijn.” De premier vindt het ,,goed dat over deze kwestie nu een maatschappelijke discussie gaande is” en hoopt ,,dat die ook een verdere normerende werking zal hebben”.
Zedenteams
De politie heeft gespecialiseerde zedenteams en heeft voldoende menskracht, zei de minister-president. Hij riep op aangifte te doen. Dat is altijd belangrijk bij crimineel gedrag, maar ,,bij ongewenste seksuele handelingen of machtsmisbruik extra klemmend”.
Ook het Openbaar Ministerie (OM) sprak zich uit over de #metoo-beschuldigingen. Slachtoffers van seksuele intimidatie of misbruik moeten zich volgens het OM zo snel mogelijk melden bij de politie of een centrum voor seksueel geweld. Op deze manier kan er betere hulp worden verleend en is er een grotere kans om bewijs rond te krijgen.
Volgens Slachtofferhulp Nederland is sinds het begin van #metoo het aantal hulpvragen toegenomen. Het gaat het om een stijging van 20 procent.