Els Anker
Els Anker Nieuws 4 nov 2017
Leestijd: 2 minuten

‘Aardbei zes keer giftiger dan ander fruit’

Heerlijk op een beschuitje of in de taart, maar ook zo uit het vuistje is de aardbei voor velen een ware verwennerij. Van al het groente en fruit dat in Nederland te koop is, zitten er op aardbeien echter de meeste bestrijdingsmiddelen.

Dat blijkt uit een analyse die Trouw heeft gedaan van gegevens van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Goed afspoelen heeft geen zin omdat de schadelijke stoffen in het fruit zijn opgenomen

Combinatie

De NVWA deed steekproeven bij verschillende groenten en fruit. Daaruit bleek dat aardbeien met gemiddeld zeven tot acht schadelijke bestrijdingsmiddelen zijn bespoten. Het gaat onder meer om insecticiden en schimmelbestrijdingsmiddelen, zegt Hans Muilerman van de onderzoeksgroep Pesticide Action Network Europe. Het binnenkrijgen van die stoffen kan volgens hem op lange termijn leiden tot allerlei gezondheidsklachten zoals kanker, obesitas en parkinson, en bij ongeboren kinderen tot hersenschade.

De NVWA greep niet in omdat de normen niet werden overschreden. De manier waarop er nu naar bestrijdingsmiddelen wordt gekeken, zegt volgens deskundigen echter niets over de gevaren van de gezondheid. „De NVWA werkt met een totaal achterhaalde aanpak”, aldus Muilerman. „Er wordt niet gekeken naar de optelsom van giftige stoffen die iemand binnenkrijgt.”

Biologisch

De giftige stoffen zitten vooral in aardbeien, maar ook in druiven en nectarines, aldus Muilerman. Hij stelt dat kinderen beter biologisch fruit kunnen eten. In 2004 schreef de Gezondheidsraad al dat er aandacht moet zijn voor ‘gelijktijdige blootstelling vanuit verschillende bronnen’. „Als je zo gaat meten, zal dat veel veranderen in de manier waarop we omgaan met bestrijdingsmiddelen", zegt Muilerman.

Maar de NVWA zegt zich te houden aan de regels van de Europese toezichthouder EFSA, die het ‘cocktaileffect’ wel erkent, maar de regels niet heeft aangepast. Er wordt namelijk al twaalf jaar gezocht naar een methode om dat te doen. ,,We zien geen risico’s. Als we die wel zien, dan grijpen we in", meldt een woordvoerder. Hij benadrukt dat de Europese normen voor deze stoffen heel streng zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.