Vijf vragen over de hulp aan Sint-Maarten
Sint-Maarten heeft vandaag definitief de voorwaarden voor de hulp van Nederland afgewezen, zo meldt Trouw. Het eiland heeft veel geld nodig en Nederland voelt vanwege het feit dat Sint-Maarten tot het koninkrijk behoort een verantwoordelijkheid om te helpen. De voorwaarden aan die hulp zijn echter te ingrijpend, zo heeft premier William Marlin geoordeeld. Vijf vragen.
1: Waarom heeft Sint-Maarten zoveel geld nodig?
Sint-Maarten werd vorige maand hard getroffen door orkaan Irma. Het eiland is in grote mate verwoest en voor de wederopbouw is veel geld nodig. Na een aantal dagen stond de teller van Giro 5125 al op 1,5 miljoen euro, maar dat was bij lange na niet genoeg. Sterker nog, een verslaggever van RTL schatte zelfs in dat de schade vele malen groter was dan die bij de orkaan Luis in 1995. Destijds kostte de wederopbouw 1,3 miljard gulden.
2: Waarom wil Nederland hierbij helpen?
Sint-Maarten is een eiland in Caraïbische zee, maar door de kolonisatie behoort (een deel van) het eiland officieel nog altijd tot het Koninkrijk der Nederlanden, samen met Saba en Sint Eustatius. Het bestuur van het eiland is onafhankelijk, maar door de koninkrijksrelaties voelt Nederland zich nog altijd verantwoordelijk voor het welzijn van de inwoners van Sint-Maarten.
3: Welke voorwaarden heeft minister Plasterk aan de hulp gesteld?
Minister Ronald Plasterk van binnenlandse zaken en koninkrijksrelaties is bereid honderden miljoenen euro’s opzij te leggen voor de wederopbouw van Sint-Maarten. Daarvoor moet er echter wel voor de deadline van 31 oktober aan twee voorwaarden voldaan worden. In een brief schreef de PvdA-politicus dat Sint-Maarten ten eerste akkoord moet gaan met een ‘Integriteitskamer’. Deze instantie moet onder leiding van Nederland de corruptie bestrijden en de geldstromen checken. Nederland is namelijk bang dat het geld in de verkeerde handen terechtkomt.
Ten tweede wil Plasterk meer grensbewaking. Sterker nog, hij staat erop dat Nederland deze taak overneemt en wil daarvoor extra marechaussees inzetten. Ook dit is om te voorkomen dat het geld naar de verkeerde mensen gaat: de opbouw trekt veel illegalen die werken voor louche bouwondernemers, terwijl Plasterk juist wil dat het geld naar de lokale bevolking gaat.
4: Waarom heeft premier Marlin de hulp geweigerd?
De premier van Sint-Maarten heeft allebei de voorwaarden naast zich neergelegd. Tegenover het plan van de Integriteitskamer staat Marlin in principe niet negatief, maar voor een dergelijke maatregel is de deadline te krap, zo vindt hij. Voorlopig zou de eigen ‘Werkgroep Nationale Wederopbouw’ van Sint-Maarten de financiën kunnen controleren, aldus Marlin. Bij de tweede eis benadrukt hij dat een goede grenscontrole nodig is, maar hij vindt een intensivering niet noodzakelijk.
5: En hoe nu verder?
Zoals gezegd voelt Nederland zich verantwoordelijk voor een oplossing voor de slechte situatie op het eiland. Daarom zullen Plasterk en Marlin komende week opnieuw onderhandelen over de noodhulp. Mocht dat niet lukken, dan kan Nederland altijd nog een Algemene Maatregel van Rijksbestuur afkondigen. Deze zet de regering van Sint-Maarten tijdelijk buitenspel en is bedoeld om ervoor te zorgen dat ingegrepen kan worden als de rechtszekerheid en deugdelijkheid van het bestuur in gevaar komen.