Spaanse regering gaat autonomie Catalonië opschorten
Spanje zal zaterdag grondwetsartikel 155 in werking stellen. Daarmee zal Catalonië de autonomie worden afgenomen. Dat heeft de Spaanse premier Mariano Rajoy laten weten, aangezien een duidelijke reactie over de Catalaanse onafhankelijkheidsverklaring is uitgebleven.
Onafhankelijk Catalonië?
Negentig procent van de Catalaanse kiezers sprak zich op 1 oktober bij een referendum uit voor een onafhankelijk Catalonië. Een derde van alle Catalanen bracht een stem uit. Het referendum was echter door de Spaanse rechter verboden.
Toen de stemming toch doorging, leidde dat tot veel onrust. De nationale politie wilde de stemming tegenhouden, maar de Catalanen deden er alles aan om toch hun stem uit te kunnen brengen. Dat leidde tot veel gewelddadige confrontaties, waarbij volgens de Catalaanse regering 893 gewonden vielen.
Duizenden Catalanen besloten na de commotie te demonstreren tegen een onafhankelijk Catalonië.
Wat de Catalaanse president Carles Puigdemont nu precies van plan was na het referendum, bleef onduidelijk. Daarop stelde de Spaanse premier Rajoy een ultimatum: Puidgemont moest donderdag om uiterlijk 10.00 uur reageren en laten weten of de Catalanen eventuele vervolgstappen richting onafhankelijkheid wilden zetten.
Spaanse overheid krijgt leiding
Dat is niet gebeurd. Puigdemont verklaarde donderdagochtend alleen dat het Catalaanse parlement kan gaan stemmen over een onafhankelijkheidsverklaring wanneer de Spaanse regering weigert de dialoog aan te gaan.
Omdat er nog altijd geen duidelijkheid is over de vervolgstappen van Catalonië, heeft de Spaanse premier besloten artikel 155 van de grondwet in werking te laten treden. Zaterdag komt de Spaanse ministerraadin een speciale zitting bijeen om Catalonië weer onder centraal bestuur te stellen.
De regering verklaart zelf dat het bij elkaar komt om „in het belang van de Spanjaarden, onder wie de burgers van Catalonië, de grondwettelijke orde te herstellen” in de autonome regio.