De Eberhardsjaal: een ode aan Van der Laan
De Amsterdammers Eva Brouwer (25) en Marijn Arbouw (27) wilden een ode brengen aan Eberhard van der Laan. Ze hebben daarom de ‘Eberhardsjaal’ geïntroduceerd, ter nagedachtenis aan de inmiddels overleden burgemeester van Amsterdam.
De Eberhardsjaal
Voor 25 euro kun je de sjaal kopen en alle winst die gemaakt wordt met het omslagdoek gaat naar het goede doel KWF. Marijn en Eva hopen met deze actie een flinke cheque aan het KWF te kunnen geven. „Ik hoop dat we met een cheque van 5000 euro bij het KWF kunnen aankloppen”, zegt Marijn tegen Metro. Per sjaal kan er tien euro gedoneerd worden. Op het moment van schrijven zijn er rond de 250 sjaals verkocht.
De twee Amsterdammers zijn, om de sjaal te promoten, met fotograaf Janneke Nooij de stad ingegaan om bekende en niet bekende Amsterdammers te fotograferen. „Iedereen had wel een anekdote over de burgemeester, heel ontroerend” zegt Marijn tegen het Parool.
https://www.instagram.com/p/BaWtbY7B6rt/
Amsterdammers ontwerpen sjaal voor 'strijder' Eberhard https://t.co/ok5L7Jky4q pic.twitter.com/lGddnqRpHu
— Het Parool (@parool) October 17, 2017
Meningen verdeeld
Ondanks het goede initiatief is er toch wel wat ophef over het concept. Op de sjaal staat namelijk het woord ‘strijder’. „Van der Laan heeft keihard gestreden voor de stad, en natuurlijk ook tegen zijn ziekte”.
Maar het woord ‘strijder’ lijkt ook te verwijzen naar het kunstwerk ‘Damsko Strijder’ van straatkunst-crew Kamp Seedorf. In dat kunstwerk heeft de sjaal ook een prominente rol. Op Twitter klinkt uit Kamp Seedorf dan ook ongenoegen, het design zou namelijk gejat zijn. Marijn zegt hierover: „Ik had het misschien wel tegen ze moeten zeggen, maar het enige wat ik wilde was gewoon een sjaal maken. Het gaat puur om de verbroedering."
Strijder Amsterdam… really?? https://t.co/r2RthkgQTN
— Kamp Seedorf (@kampseedorf) October 18, 2017
Nee joh, de enige sjaal die van ons is is de sjaal die om de nek van Eberhard hangt. pic.twitter.com/aaz1a5Iq4B
— Kamp Seedorf (@kampseedorf) October 18, 2017
Waar gaat het geld heen?
Op Twitter vraagt men zich af of het geld allemaal wel naar het KWF gaat. Maar volgens Marijn zullen ze er zelf helemaal niets aan verdienen. „Het kost natuurlijk wel ontzettend veel tijd, maar als we op een gegeven moment 500 sjaals moeten inpakken, doen we dat gewoon met een man of tien en een kratje bier erbij."
Als je de sjaal graag wilt hebben, kun je ‘m hier kopen.