Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 19 okt 2017
Leestijd: 2 minuten

Quebec verbiedt boerka en nikab in openbaar vervoer

In de Canadese provincie Quebec is deze week een controversiële wet aangenomen die mensen verbiedt om kleding te dragen die hun gezicht volledig bedekt. Het verbod geldt tijdens het uitvoeren of ontvangen van een publieke dienst. Dat melden Canadese media.

‘Toon gezicht bij gebruik overheidsdienst’

Door de wet is het iedereen verboden om hun gezicht volledig te bedekken als ze gebruikmaken van een overheidsdienst. Zo zullen vrouwen die een boerka of nikab dragen in het openbaar vervoer verplicht hun gezicht moeten tonen.

Foto: ANP.

Het was al voor de derde keer dat in Quebec werd geprobeerd een kledingbeperking op te leggen. In 2010 bleef het bij een agendapunt, in 2008 werd een wetsvoorstel niet goedgekeurd.

De wet werd twee jaar geleden al ingediend en uiteindelijk aangenomen met 66 stemmen voor en 51 stemmen tegen. In de wet wordt niet specifiek gesproken over moslimvrouwen. Volgens de overheid is de wet gericht op alle typen van gezichtsbedekking.

Vooral moslima’s geraakt

Duidelijk is wel dat het vooral moslima’s die gezichtsbedekkende kleding dragen zal raken. Zij zullen die kleding niet meer mogen dragen als ze gebruikmaken van een overheidsdienst. Dat komt er dus op neer dat ze bijvoorbeeld in de zorg en het onderwijs hun gezicht moeten laten zien, net als in de bus en in de bibliotheek.

Ook voor beroepen binnen de overheid zal het verbod gelden. Politieagenten, onderwijzers, buschauffeurs, doktoren en tandartsen die werken in door de overheid gesubsidieerde ziekenhuizen en gezondheidscentra mogen dus geen gezichtsbedekkende kleding meer dragen.

Kritiek

Op het doorvoeren van de wet is ook de nodige kritiek. Sommigen stellen dat de wet vooral moslimvrouwen die hun gezicht bedekt, beperkt in hun toegang tot overheidsdiensten.

https://twitter.com/LindsayLyster/status/920693849260834816

De wet maakt het wel mogelijk om vrijstelling te vragen. Volgens de zogenaamde bill 62 kan iemand om toestemming te vragen om ondanks de gezichtsbedekkende kleding gebruik te mogen maken van een overheidsdienst. Een verzoek daartoe kan echter wel worden afgewezen. Het is dan ook niet uitgesloten dat er pogingen zullen worden gedaan om de wet te verbieden via de rechtbank.

Volgens een onderzoek uit 2013 draagt ongeveer 3% van de Canadese moslimvrouwen een chador, dat het hele lichaam bedekt, behalve het gezicht. Een andere 3% draagt een nikab.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.