‘Landelijke Eenheid kampt met flinke problemen’
Zware criminelen gaan vaker vrijuit, omdat de Landelijke Eenheid van de politie het geld en de bezetting niet heeft om ze aan te pakken.
Richard Bronswijk, voorzitter van de ondernemingsraad, stapte naar het AD omdat hij zich naar eigen zeggen gedwongen voelt om zijn verhaal te doen. Sinds de komst van de Nationale Politie in 2013 krijgen medewerkers van de afdeling Afgeschermde Operaties vaker nee te horen.
500 mensen tekort
Bronswijk strijdt voor extra geld en mankracht. „Er is een achterstand op het gebied van mensen én organisatie." Volgens Bronswijk komt de Landelijke Eenheid in totaal 500 mensen tekort. Dit vanwege een berekening die gebaseerd is op de situatie in 2012, die nu niet meer klopt.
Hierbij wijst de voorzitter onder meer naar de taken die de politie erbij heeft gekregen op het gebied van terreurbestrijding. Het aantal internationale berichten dat binnenkomt bij de politie is vertienvoudigd, geeft Bronswijk aan. Bij de Dienst Speciale Interventies staan zo’n 100 vacatures open en bij de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging zijn het er 50. Deze zijn lastig op te vullen.
Op administratief gebied is het een drama, zegt Bronswijk. Dit had bijvoorbeeld tot gevolg dat een rechercheur een dealend motorbendelid niet kon volgen omdat hij zijn visum niet op tijd kreeg.
Bronswijk voelde zich geroepen om deze boodschap te delen voordat hij over een half jaar stopt als voorzitter. „De reorganisatie van de Nationale Politie is voor ons desastreus uitgepakt.”