Merel Driessen
Merel Driessen Nieuws 22 okt 2017
Leestijd: 2 minuten

Deze Europese regio’s streven naar onafhankelijkheid

De Spaanse premier Mariano Rajoy wil artikel 155 activeren in Catalonië, naar aanleiding van het onafhankelijkheidsreferendum. En zondag gaan inwoners van de Italiaanse regio’s Lombardije en Veneto naar de stembus voor een referendum over meer autonomie voor de regio’s. Het zijn niet de enige regio’s die streven naar (meer) onafhankelijkheid.

Zowel Lombardije als Veneto worden bestuurd door de politie partij Lega Nord. Deze partij heeft lang gestreden voor Padania, een onafhankelijke staat die het huidige Noord-Italië zou omvatten. Maar die strijd heeft de partij inmiddels opgegeven. Nu probeert ze in heel Italië kiezers te trekken door zich af te zetten tegen Europa en tegen de politieke elite in Rome. Naast Lombardije, Veneto en Catalonië zijn er nog veel andere Europese regio’s die onafhankelijk willen worden.

Schotland

Het is nog niet zo lang geleden dat er in Schotland een onafhankelijkheidsreferendum werd gehouden. Op 18 september 2014 gingen de Schotten naar de stembus om te stemmen over of ze bij Groot-Brittannië wilde blijven. Uiteindelijk stemde een meerderheid tegen onafhankelijkheid van Schotland. Nog altijd streeft de Scottish National Party (SNP) naar onafhankelijkheid. Vooral nu Groot-Brittannië voor een Brexit heeft gekozen, wil de SNP zich afscheiden en terug naar de Europese Unie.

Baskenland

Het Baskenland wordt gevormd door vier provincies in het noorden van Spanje en drie provincies in het zuidwesten van Frankrijk. Het gebied ligt aan de Atlantische Oceaan. De Spaanse provincies vormen een autonome regio. Al lang streeft het Baskenland naar onafhankelijkheid. In 1959 werd de Baskische onafhankelijkheidsbeweging Euskadi Ta Askatasuna (ETA) opgericht. Met de ETA veranderde het Baskische nationalisme in een gewapende strijd. De Spaanse veiligheidsdiensten en de ETA vielen elkaar decennialang aan, waarbij aan beide kanten slachtoffers vielen. Pas in april 2017 leverde de ETA haar wapens in.

Catalonië is niet de enige Spaanse regio die onafhankelijk wil worden. Baskenland wil ook graag af van Madrid. (Foto: AFP)

Vlaanderen

Sinds 1993 is Vlaanderen een deelstaat van België. Het heeft haar eigen regering en parlement, eigen begroting en eigen inkomsten. Economisch gezien is het de sterkste regio van België. Ook hier heerst een streven naar onafhankelijkheid. De inwoners vinden bijvoorbeeld dat ze steeds meer moeten betalen voor de andere deelstaat Wallonië.

Eilandengroep Ålands

Je hebt er misschien nog nooit van gehoord: de eilandengroep Ålands. Het behoort tot Finland, maar alle inwoners spreken er Zweeds. Al meer dan 80 jaar is de eilandengroep in handen van Finland, maar voelen de inwoners zich meer verbonden met Zweden. Finland heeft officieel twee talen: Fins én Zweeds. Maar de inwoners van Ålands merken dat ze nergens in Finland in het Zweeds kunnen communiceren. De politieke partij Ålands Framtid is opgericht uit onvrede hoe er met de eilandengroep wordt omgegaan. De partij streeft naar onafhankelijkheid en wil er een ministaat van maken. Zo hoopt de partij haar moedertaal Zweeds, haar cultuur en de economie te beschermen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.