Zwanger worden? Niet zonder vast contract
Vrouwen met een flexcontract ‘kiezen’ er minder snel voor om moeder te worden dan vrouwen met een vast contract. Dat concludeert het Centraal Bureau voor de Statistiek aan de hand van grootschalig onderzoek onder 25.000 vrouwen tussen de 18 en 45 jaar met een partner.
Voor het onderzoek werd van 2003 tot 2015 bijgehouden welke vrouwen er kinderen kregen binnen een jaar na deelname. In de enquete werd ook ingevuld of die vrouwen een vast of een flexibel contract hadden. Bij vrouwen met een vast contract koos ruim 18 procent ervoor om moeder te worden, bij vrouwen met een flexcontract 13 procent. Daarbij is meegenomen dat vrouwen met een flexcontract gemiddeld jonger zijn dan vrouwen met een vast contract, maar ook dan blijft er een duidelijk verschil.
Zonder pardon eruit
Dat vrouwen zonder een vast contract minder snel zwanger worden, is volgens de reacties op het onderzoek niet meer dan logisch. Eenmaal zwanger word je er volgens velen zonder pardon uitgewerkt als je contractverlenging eraan komt, ook al is dat eigenlijk verboden. Het feit dat je contract dan niet verlengd wordt is opeens met de reden dat je niet functioneert, iets waar je eerder nooit klachten over hoorde.
Is toch logisch. Met vaste baan ontslaan ze je niet als je zwanger bent . Bij een #flexbaan word je vervangen. #CNV #Rutte #belachelijk
— Anita (@nita457) September 27, 2017
Uit onderzoek van het College voor de Rechten van de Mens blijkt dat maar liefst 65.000 vrouwen per jaar te maken krijgen met zwangerschapsdiscriminatie. Een schrikbarend aantal, waarvoor het College er in mei voor koos om een speciaal meldpunt voor zwangerschapsdiscriminatie te openen. Daarnaast initieert het ministerie van sociale zaken en werkgelegenheid ook een landelijke campagne die zwangerschapsdiscriminatie moet tegengaan. Denk aan radioreclames, advertenties en tips voor werkgevers om goed om te gaan met zwangere werknemers.
https://twitter.com/CaAl/status/909699707915694080
Want waar heb je recht op?
Ook zwangere vrouwen hebben recht op gelijke behandeling, zo stelt de Algemene Wet Gelijke Behandeling. Jouw werkgever mag een arbeidsovereenkomst niet beëindigen vanwege een zwangerschap. Ook bij de afloop van een tijdelijk contract, mag een zwangerschap niet de reden of een van de redenen zijn dat jouw contract niet verlengd wordt.
Toch gebeurt het dus nog heel regelmatig, terwijl maar weinig vrouwen er echt een zaak van maken. „Ze denken in sommige gevallen zelfs dat het normaal is en een zwangerschap ook echt vervelend is voor de werkgever. Ze hebben niet in de gaten dat een zwangerschap geen reden mag zijn om het contract niet te verlengen”, zei woordvoerder Barbara Bos van het College hierover Metro. In 2015 deed het College voor het eerst een oproep voor melding van zwangerschapsdiscriminatie.
„Vrouwen denken dan dat ze toch niet kunnen bewijzen dat ze eruit liggen vanwege hun zwangerschap, maar het werkt juist andersom. Als een vrouw vermoedt dat haar zwangerschap een rol speelt bij het niet verlengen van het contract, dan moet de werkgever bewijzen dat dit niet zo is.”
‘Een feest’
Toch zou je wel naar de rechter moeten stappen, omdat het in sommige gevallen heel prettig kan uitpakken voor jou als moeder en werknemer. Zo is er in 2014 een zaak behandeld waarin het College oordeelde dat er sprake was van zwangerschapsdiscriminatie en de vrouw in kwestie een jaarsalaris moest krijgen van haar werkgever.
Bos meldt in Trouw dat het aantal vrouwen dat met dit soort discriminatie te maken krijgt helaas nog steeds ongeveer gelijk is aan het aantal in 2012. Zij beaamt dat vrouwen met een tijdelijk contract een groot risico lopen, dus is er nog heel wat werk aan de winkel. Dat vindt ook minister Lodewijk Asscher van sociale zaken. ,,Zwanger zijn moet geen onnodige spanningen opleveren voor de moeder”, schreef hij eerder op de website van het ministerie in verband met de campagne die gestart is. “Vooral geen stress of ze haar baan kwijtraakt, of haar contract wel verlengd wordt en of ze in de toekomst nog promotie kan maken. Zwanger zijn moet een feest zijn!”