Zeeland impopulair onder jonge huisartsen, waarom?
Het is nú soms al een kwestie van geduld hebben in de wachtkamer van een huisartsenpraktijk, maar dat kan straks nog erger worden. In sommige regio’s van het land dreigt namelijk een tekort aan jonge huisartsen.
Zeeland is zo’n regio. In de provincie van de bolussen, mosselen en oesters gaat de komende jaren daar meer dan een derde van de huisartsen met pensioen. Ter vergelijking: in de Randstad gaat het om maar een tiende van de artsen.
Opvolgers zijn nauwelijks te vinden en daarom proberen de Zeeuwse huisartsen nu collega’s te lokken met een promotievideo die in het najaar zal worden verspreid.
Oorzaak
„Vooral het vinden van opvolgers voor praktijken is lastig", vertelt Victor Heukels (40) van de Zeeuwse Huisartsen Coöperatie. „Veel jonge huisartsen zijn vrouw, hebben vaak de zorg voor kinderen en willen liever parttime werken. Het runnen van een praktijk is toch veel werk en dat schrikt af. Zeker omdat je als waarnemend huisarts ook gewoon prima verdient."
Zelf is Heukels in 2010 afgestudeerd aan de VU in Amsterdam. Sinds vier jaar heeft hij een eigen praktijk in het Zeeuwse Heinkenszand. „Via mijn schoonouders zijn mijn vrouw en ik in Zeeland terechtgekomen. We hebben jonge kinderen, dus deze provincie leek ons ideaal. Daarnaast wilde ik graag dorpshuisarts worden en een apotheek in de praktijk. Er kwam een dokterspraktijk in Heinkenszand vrij, dus die heb ik overgenomen."
Ja, Heukels ziet dat Zeeland anders is dan Amsterdam, maar volgens hem is de provincie daarom niet minder. „De rust spreekt mij aan. Daarnaast heb ik een prettige patiëntenpopulatie. Ik ben naast huisarts ook een soort familiearts. Van sommige families heb ik wel vier verschillende generaties op het spreekuur."
Vergrijsd
Laurens Hoogerhuis (30) volgt de huisartsenopleiding aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij komt uit het Zeeuwse Goes en is blij dat hij nu in Rotterdam woont. „Zeeland is een sterk vergrijzende provincie." Ook voor zijn vakgebied vindt hij dat niet interessant. „Ik word liever huisarts van een gemengde populatie."
Maar dat is niet het enige wat hem niet zo aanspreekt aan de provincie waar zijn roots liggen. „Ook cultureel gezien heb ik in Zeeland niet veel te zoeken. Het wonen en leven is minder aantrekkelijk dan in de Randstedelijke gebieden." Hij zwijgt even en zegt dan: "Ja, er moet wel heel veel gebeuren om mij terug naar Zeeland te krijgen."
Dorpse gevoel
Zijn zus Marloeska Hoogerhuis (26) deelt een andere mening. Ook zij volgt de huisartsenopleiding in Rotterdam, en in tegenstelling tot veel studiegenootjes wil zij later wél aan de slag in Zeeland. Marloeska loopt nu stage bij een huisarts in het Zeeuwse Yerseke en wil binnenkort zelfs weer verhuizen naar haar geboortestreek. „Ik heb nu acht jaar in Rotterdam gewoond, maar wil nu graag weer terug naar het water, de ruimte en het dorpse gevoel."
Haar man heeft ze overtuigd om mee te gaan, ondanks dat hij uit Utrecht komt en als jurist een baan heeft in Amersfoort. „Ja dat is een afstand", lacht ze, „maar ook hij houdt van ruimte, zon, zee en strand." Met zijn werk heeft hij een regeling getroffen zodat hij de mogelijkheid krijgt om thuis te werken. „Op de lange termijn kan hij misschien projecten gaan doen in Zeeland", vertelt ze. „Over huisartsen."
De wervingsfilm komt in het najaar uit en zal verspreid worden in binnen- en buitenland. Hiermee hopen de huisartsen ook het probleem in België onder de aandacht te brengen. „Als deze tendens zich doorzet, gaat dit problemen geven", zegt huisarts Heukels. „Maar vooralsnog ben ik optimistisch dat we voldoende huisartsen gaan vinden. Al gaat het niet vanzelf."