We zamelen massaal geld in voor Sint-Maarten
We mogen niet kneiterig doen over financiële steun aan Sint-Maarten, zegt Mark Rutte. De premier liet dinsdagavond weten dat het eiland kan rekenen op een bijdrage van Nederland, maar om hoeveel geld het gaat is onbekend.
Dat Sint-Maarten de support hard nodig heeft, is evident. Volgens het Rode Kruis is 91 procent van de huizen beschadigd en een derde compleet verwoest. Het bedrag dat nodig zou zijn om het eiland weer op te bouwen wordt geschat op zeker 1 miljard euro.
Het Rode Kruis is een inzamelingsactie gestart voor de slachtoffers van orkaan Irma. Op Giro 5125 kun je geld storten. De donaties stromen binnen: inmiddels is er zo’n 1,5 miljoen euro opgehaald. Voor aankomende vrijdag 15 september is de nationale actiedag ‘Nederland helpt Sint-Maarten’ in het leven geroepen. In heel het land worden er acties op touw gezet waarmee mensen financieel kunnen bijdragen.
Mensen op #SintMaarten zijn alles kwijt door orkaan Irma. Help de slachtoffers: https://t.co/THd1o5ViEA #orkaanirma pic.twitter.com/iErrCp7Qcf
— Rode Kruis (@RodeKruis) September 11, 2017
Geven aan Sint-Maarten
We willen graag geven aan Sint-Maarten. Logisch: het eiland is onderdeel van het Nederlands Koninkrijk en veel mensen kennen via via wel iemand die er woont of die er familie heeft.
Je verbonden voelen met de slachtoffers is een van de redenen dat we er sneller voor kiezen geld over te maken naar een rekening ten bate van noodhulp. Ondertussen zijn er in de wereld nog meer natuurrampen aan de gang, zo waarschuwde het Rode Kruis eind augustus nog dat er zorgwekkend weinig geld is opgehaald voor de slachtoffers van de overstromingen in Zuid-Azië.
Een ramp zoals veroorzaakt door orkaan Irma kan andere rampen naar de achtergrond dringen. Maar wat maakt nu aan welke rampen of conflicten gegeven wordt en wie heeft daar de verantwoordelijkheid over?