Waarom we Dokter Google niet moeten vertrouwen
Google eens ‘hoofdpijn’ en je komt erachter dat je een flinke hersentumor hebt. Last van een gek bultje op je lijf? Het internet vertelt je dat hier heel zware gevolgen aan kunnen zitten. Een beetje buikpijn? Google laat zo zien dat je zwanger bent. We surfen ons helemaal suf naar lichamelijke symptomen en dat is niet bepaald goed.
Er staat op het internet veel onbetrouwbare medische informatie. Hierdoor denken we sneller dat we ziek zijn, kan het zweet ons uitbreken en bezoeken we uiteindelijk vaker de huisarts dan nodig. Als mensen obsessief op zoek gaan naar symptomen middels het internet spreken we van Cyberchondrie: de moderne versie van Hyperchondrie. Engelse onderzoekers zeggen dat hier therapeutische behandelingen voor nodig zijn, aldus BBC News.
Heb een week al ziek erge steken in mijn achter hoofd, en als ik google moet geloven ga ik dood..
— Jorden (@OfficieelJorden) September 4, 2017
Huisarts in je kontzak
Doordat we werkelijk alles kunnen opzoeken op internet, denken we al gauw dat we de huisarts in onze kontzak hebben zitten. Onderzoek wijst uit dat wanneer je ‘headache‘ googelt, 25 procent van de pagina’s je vertelt dat je kans hebt op een hersentumor, aldus The Independent. Niet heel erg bevorderlijk voor je optimisme – je kan al snel in de stress schieten en slapeloze nachten krijgen als je erachter komt dat dit je probleem zou kunnen zijn.
Gemakzucht
Waarom we geloven we deze websites dan? Heel simpel. Luiheid: we checken géén bronnen. Van acht van de tien personen die hun symptomen googelen, houdt slechts 25 procent rekening met de achterliggende bron.
Slechte gewoontes ophemelen
Het kan ook de andere kant op gaan. Stel, je vraagt je af of het wel goed is dat je twee pakjes sigaretten per dag rookt. Je leest op Google over een kerngezonde oma van 85, die ook nog steeds denkt dat liefde door de longen gaat. Op deze manier denk je nog wel even door te kunnen paffen – maar de huisarts zou je iets heel anders vertellen.
Onnodige doktersafspraken
Doordat mensen denken dat ze nu sneller een medisch (nood)geval zijn, stappen ze eerder naar de huisarts toe. En ondanks dat de huisarts de patiënten verzekert dat er niets aan de hand is, zijn mensen toch nog bezorgd. Ze zoeken vervolgens nog steeds door naar eventuele diagnoses. Dit kost ontzettend veel onnodige doktersafspraken en onderzoeken. Als dit probleem kan worden opgelost, bespaart het de NHS (de nationale gezondheidszorg van Engeland) minimaal 420 miljoen pond per jaar.