Vikingstrijder blijkt eeuw na opgraving vrouw
Mannen kunnen beter strijden dan vrouwen? Niks daarvan. In Zweden dacht men in de 19e eeuw het stoffelijk overschot van een mannelijke vikingstrijder opgegraven te hebben. Nu, meer dan een eeuw na de opgraving, blijkt echter dat het om het graf van een vrouwelijke strijder gaat.
Bij de ontdekking waren de onderzoekers er ‘gewoon’ van uitgegaan dat het om een man ging. Enkele jaren geleden kreeg een archeoloog echter twijfels. Want die heupen waren wel erg breed en die jukbeenderen wat te verfijnd. Nu blijkt uit onderzoek op de botten en het dna dat het om een vrouw gaat.
Belangrijke krijger
Het graf ligt in Birka bij Stockholm. Uit de grote collectie wapens die de onderzoekers tegenkwamen, blijkt dat het graf toebehoort aan een destijds zeer belangrijke krijger. De archeologen vonden een zwaard, bijl, speer, schilden en pijlen. De onderzoekers vonden ook een bordspel dat werd gebruikt om tactiek te leren, wat waarschijnlijk betekent dat ze een belangrijke officier was.
Desondanks hadden mannen in de vikingtijd over het algemeen een belangrijkere rol op het slagveld. Dit geval is volgens de onderzoekers meer een uitzondering. „In dit geval zal haar afkomst misschien een rol hebben gespeeld. Daar hechtte men blijkbaar meer waarde aan dan aan haar sekse”, aldus een van de onderzoekers.