Ongewenst betast: ‘Ik voelde me vies en bedreigd’
Tijdens het uitgaan word je ineens in je billen geknepen, over je rug gestreeld of iemand probeert je te zoenen. Voor veel jongeren is het herkenbaar: ongewenste aangeraakt of aangekeken worden.
Meer dan de helft van de vrouwen weleens ongewenst betast
Het wordt ook wel ongewenste betasting genoemd en het komt veel voor onder jongeren. Uit onderzoek van bureau No Ties in opdracht van NOS op 3 blijkt dat meer dan de helft van de jonge vrouwen in Nederland het afgelopen jaar ongevraagd betast werd. En het gebeurde niet alleen bij jonge vrouwen. Bij de mannen werd ongeveer een derde ongevraagd betast.
Voor het onderzoek ondervroeg No Ties ongeveer duizend jongeren tussen van 18 tot 35 jaar. Meer dan vierhonderd jongeren zeiden dat ze vorig jaar weleens betast waren. Bij meer dan 60 procent gebeurde dit tijdens het uitgaan. Ruim 10 procent werd betast op het werk.
‘Ik zag het totaal niet aankomen’
Het komt dus ontzettend veel voor onder jongeren. Zo ook bij Emma (21). Zij werd vorig weekend nog op een festival ongewenst betast door een jongen. Tegen Metro vertelt ze haar verhaal.
„Met een aantal vrienden en vriendinnen was ik op een festival in Nijmegen. Eén van mijn vriendinnen stond te praten met een jongen en ik hoorde haar tegen hem zeggen dat hij weg moest gaan. Maar hij bleef staan”, vertelt Emma. Daarop besloot ze om op de jongen af te stappen en er wat van te zeggen. „Toen gaf hij me zo maar ineens een kus in mijn nek. Ik zag het totaal niet aankomen. Zijn actie paste niet bij de situatie waarin we zaten.”
Resultaten niet verbazingwekkend
Emma schrok van de jongen zijn actie: „Ik voelde me vies. Kwetsbaar. Bedreigd. Geïntimideerd zelfs. Het ging zo snel ineens.” Ze werd boos en besloot voor zichzelf op te komen. Ze duwde de jongen weg totdat hij uit haar zicht was. Uit het onderzoek van No Ties en NOS op 3 blijkt dat Emma’s gevoelens niet onbekend zijn onder de jongeren. Een meerderheid vindt zo’n situatie zeer ongewenst, onprettig of intimiderend.
De resultaten van het onderzoek verbazen Emma dan ook niet: „Zulke acties worden vaak als een grapje gezien. Het is sociaal geaccepteerd. Ik ben zo vaak aangesproken op straat of in mijn kont geknepen tijdens het uitgaan.” Billen worden het vaakst betast. Driekwart van de jonge vrouwen en bijna tweederde van de mannen wordt het vaakst op hun billen betast.
Hulp inschakelen
Slechts 2 procent schakelt hulp in als ze ongewenst worden betast. De meeste jongeren lossen het zelf op door er iets van te zeggen of boos te worden. „Ik was niet bang om boos te worden. Dat komt denk ik doordat ik met een grote groep vrienden en vriendinnen was. Maar ik ben bang dat het anders was geweest als ik alleen was”, aldus Emma. Verder nog hulp zoeken deed ze niet. „Ik heb het er met mijn vriend over gehad, maar niet met mijn ouders. Ach ja, het kan altijd erger.”
Of ze het had kunnen voorkomen? „Ik vind van niet. Ik heb hem niet uitgedaagd of zo. Zijn actie was gewoon zo raar voor de situatie waarin we zaten. Ik heb nog steeds geen idee waarom hij dat deed en wat hij dacht.”
De volgende keer zou Emma dan ook niets anders doen. „Ik had deze actie totaal niet zien aankomen. Maar ik wil wel kunnen blijven opkomen voor mijn vriendinnen.”
Emma’s volledig naam is bekend bij de redactie.
WTF!? In je billen geknepen of ongevraagd gezoend…Meer dan de helft van de vrouwen en een derde van de mannen maakt het mee. pic.twitter.com/0AYqtqCYJ2
— NOS op 3 (@nosop3) September 2, 2017