Nederland wil Ilham uit Gouda niet uit Syrië helpen
In 2013 was Oum Fudayl een van de eerste vrouwen die vanuit Gouda naar het strijdgebied in Syrië en Irak vertrok. Ze wilde graag leven in een volledig Islamitische Staat en trouwen met een strijder. Hierover zei ze: „In Nederland word je raar aangekeken als je een niqab draagt.” Nu wil ze terug, maar Nederland wil haar daar niet bij helpen.
Interview
Het is inmiddels vier jaar later en het kalifaat staat op instorten. Voor zover bekend is er al die tijd niets van Fudayl vernomen. Tot afgelopen week, toen Ilham (23), want zo heet Odum Fudayl echt, ineens opdook in een interview op de Belgische televisie.
"Ik ben wijzer geworden van bepaalde zaken", @RudiVranckx sprak in Raqqa met een Nederlandse jihadbruid #terzaketv pic.twitter.com/IC6OJRCr1h
— Terzake (@terzaketv) September 20, 2017
Samen met haar zoontje van een jaar oud en haar ongeboren kind, vluchtte Ilham naar een vluchtelingenkamp net buiten Raqqa. De vader van haar kinderen, een Belgische IS-strijder is gevangengenomen. Samen vluchtten ze eerder al vanuit de voormalig hoofdstad van het kalifaat.
Nu wil ze dus terug. In het interview geeft Ilham aan dat het leven in de Islamitische Staat niet meer is zoals het was. Ze is ervan overtuigd dat de stad wordt gestraft vanwege het loslaten van de pure islam. „Ik wil terug naar Nederland, voor de toekomst van mijn kinderen”, zegt ze. Onder de 190 Nederlanders die zich nog in het strijdgebied bevinden, zijn nog meer vrouwen met kinderen die terug willen.
Buitenlandse Zaken verleent geen bijstand
Volgens de commandant van het vluchtelingenkamp moet er, voor er actie kan worden ondernomen, eerst contact zijn geweest met het Nederlands consulaat. Het ministerie van Buitenlandse Zaken is dat echter niet van plan. De Nederlandse overheid verleent geen bijstand bij het verlaten van (jihadistisch) strijdgebied.
Andere landen zijn wel actief bezig met het terughalen van vrouwelijke strijders. De kampcommandant vertelt dat hij op Indonesisch verzoek 13 Indonesische vrouwen naar de grens met Irak bracht.
De familie van Ilham heeft nog niet gereageerd op de situatie.