Limburgse bakkers op de bres voor de vlaai
Een doodnormale taart zomaar een Limburgse vlaai noemen? Dat gaat zomaar niet. Een aantal Limburgse bakkers springt op de bres voor hun regionale trots: ze willen een keurmerk.
Hiermee moet voorkomen worden dat onder de maat geproduceerde baksels de naam vlaai dragen. De misbaksels moeten opgespoord worden door experts, ook wel de ‘vlaaienpolitie’ genoemd, meldt 1Limburg.
Te droge vlaai
We hebben het dan over „vlaai die te droog is of slechts bedekt met een dunne vruchtengelei zou niet verkocht mogen worden als ‘Limburgse’ vlaai”, vertelt bakker Marcel Roubroeks uit Sittard aan het Limburgse nieuwsmedium.
Volgens Roubroeks moet een Limburgse vlaai voldoen aan bepaalde, strenge regels. Zo is het van belang hoe groot en hoe zwaar het baksel is en welke vulling er is gebruikt.
De Nederlandse bakkers slaan de handen ineen met Belgisch-Limburgers collega’s om ervoor te zorgen dat het keurmerk en de bijbehorende vlaaienpolitie er echt komen.