Gestrande potvissen Texel opgejaagd door zonnestorm
De potvissen die vorig jaar strandden op de Nederlandse kust waren uit hun balans gebracht door zonnestormen die onder meer het noorderlicht veroorzaken. Het magnetische veld dat ontstaat kan namelijk voor navigatie- en communicatieproblemen zorgen bij migrerende dieren.
Reddingspogingen mislukt
Dat concluderen onderzoekers van de Britse Cambridge University. Zij onderzochten 29 strandingen van mannelijke, vrijgezelle potvissen in de Noordzee vorig jaar. In januari 2016 spoelden in Nederland verspreid over twee dagen zeven potvissen aan op de stranden van Texel. Twee van hen waren al dood, de anderen overleden op het strand na een aantal mislukte reddingspogingen.
Massastranding van walvissen is vaak gedocumenteerd, maar de oorzaken bleven vaak wat onduidelijk, stellen de onderzoekers. Zij hebben nu geconcludeerd dat het kan komen doordat aards leven in contact staat met astronomische verschijnselen. Jonge potvissen die tot wel 100 kilometer per dag afleggen, kunnen hierdoor in de war raken omdat ze mogelijk niet bekend zijn met de verschillende magnetische velden.
Naïeve vrijgezelle potvissen verdwaald
Zij brengen hun jonge, vrijgezelle jaren waarin ze niet paren namelijk door in gebieden waar magnetische verstoringen door de zon zwak zijn, waardoor ze ervaring hiermee missen. Deze ‘naïeve’ potvissen kunnen daarom gedesoriënteerd raken in de zuidelijke Noorse Zee omdat zij zich niet op tijd alternatieve navigatiesystemen aanleren en daardoor stranden in de ondiepe Noordzee.