Geschiedenis stoffig? Twintigers gaan de strijd aan
Geschiedenis is maar duf en saai? Twintigers gaan als Reizende Reporters tijdens de Maand van de Geschiedenis het land door om het tegendeel te beweren. „Game of Thrones is niet voor niets superpopulair.”
Een groep twintigers legt in oktober als Reizende Reporters de veertiende Maand van de Geschiedenis vast. Want mocht je nog steeds denken dat onze geschiedenis alleen in oude boeken staat, diep weggezet in de verste boekenkast: daar denken Kayleigh Goudsmit, Sietske van der Veen en Paul de Jong heel anders over. Daarom reizen zij met enkele andere jongeren de hele maand per trein kriskras door Nederland en proberen zij zoveel mogelijk mensen hun enthousiasme voor geschiedenis over te brengen.
Razende reporters
De drie zijn door hun achtergrond Reizende Reporter geworden. Paul en Kayleigh werkten voor vrijwilligersorganisatie Jonge Historici, waar – de naam zegt het al – jonge historici een podium krijgen. Zij gaan voor de Maand van de Geschiedenis voor de tweede keer als bloggende en vloggende razende reporters het land door. Sietske is projectmedewerker bij ‘de Maand’ en vervult naast de rol van reporter ook de functie van coördinator. Alle drie studeerden geschiedenis in Amsterdam.
Nacht van de Geschiedenis
De Reizende Reporters brengen de Maand van de Geschiedenis en het thema van dit jaar, Geluk, op een toegankelijke manier in woord en beeld. Paul: „Ik ben bijvoorbeeld bij de Nacht van de Geschiedenis in het Rijksmuseum en bezoek De Nieuwe Liefde, een programma over Nederlandse gelukszoekers in het buitenland door de eeuwen heen.” Kayleigh legt de Dag van de Rotterdamse Geschiedenis vast. „Daar gebeuren altijd toffe dingen. Denk aan het met een grote groep zingen van Happy Together op een plein, omdat Rotterdam de ongelukkigste stad van Nederland schijnt te zijn. Ook ben ik bij het Heerenveen Geschiedenisweekend.” Sietske: „En zo zijn we bij tal van evenementen in het hele land, want zo’n driehonderd instellingen organiseren in oktober activiteiten. We maken verslagen, twitteren, facebooken en fotograferen en nieuw dit jaar is dat we ook gaan vloggen.” De vlogs van Paul de Jong zullen ook op Metronieuws.nl te zien zijn.
„We hebben de Jonge Historici als reporters gevraagd, omdat zij niet alleen kunnen vastleggen, maar ook kunnen reflecteren op wat zij zien”, legt communicatiemanager Padmini Kruitwagen van de Maand van de Geschiedenis uit. „Zij kunnen met een mening recenseren voor mensen die nog niet zo veel van geschiedenis weten.” Kayleigh: „We zetten onze historische kennis in om het voor een groter publiek te verlevendigen.”
Niet gelukkig? Loser!
„Geschiedenis kan heel boeiend zijn, maar heeft nog steeds een stoffig imago”, gaat ze gelijk verder. „Wij gaan laten zien hoe leuk, maar ook hoe actueel geschiedenis is. En dat je er persoonlijk iets mee kan doen. Je kunt nadenken over je positie in de wereld, zeker met het thema geluk van dit jaar. Ondertussen bekijken we ook hoe het door de eeuwen heen met geluk zat en plaatsen dat dan weer in perspectief.” Sietske: „Zo is er die eerder genoemde activiteit over gelukszoekers, de migranten. Dat is natuurlijk een hartstikke actueel onderwerp, waar al snel met een vingertje wordt gewezen. In de Maand van de Geschiedenis bekijken we dan hoe de Nederlanders ooit zelf voor het geluk op pad gingen. Wij zetten mensen graag op een ander denkspoor en denken dat dat voor jongeren heel leuk is. Het essay van Herman Pleij, dat tijdens ‘de Maand’ voor 3,50 euro te koop is, gaat daar ook op in. Pleij schrijft onder andere dat de enorme geluksindustrie van vandaag suggereert dat je een loser bent als je niet gelukkig bent.”
Hier zie je beelden van vorig jaar:
Meer dan jaartallen
Waarom moet de Maand van de Geschiedenis er eigenlijk zijn? Paul: „Omdat geschiedenis veel meer is dan een boekje lezen en bij een jaartal weten wat er toen gebeurde. Aan ons de taak om te vertellen wat er allemaal nog meer is, waarom geschiedenis waardevol en relevant is. Tijdens zo’n hele maand kun je je enthousiasme wel aan anderen overbrengen.” Kayleigh: „Door de leuke vorm van alle evenementen verdwijnt al snel dat idee van die stoffige oude geschiedenisboeken. Dat idee zullen we echt bestrijden, want er zijn zoveel leuke manieren om met geschiedenis kennis te maken.” Paul: „Iedereen kan aan de Maand van de Geschiedenis meedoen.” Sietske: „Gratis!” Paul: „Je hoeft er niet voor naar Amsterdam te komen, je kunt in het hele land terecht.” Kayleigh: „En dan heb je keuzes van grote debatten tot een heel kleine cursus archiveren en van rondleidingen tot grotere festivals.”
„Weet je dat geschiedenis best wel weer leeft?”, besluit Sietske. „Ook onder jongeren. Jongeren willen graag weten waarom we zijn wie we zijn en waarom Nederland is zoals het is. Niet voor niets zijn tv-series als Game of Thrones en Vikings superpopulair.” En omdat aan nóg meer mensen duidelijk te maken, nemen de drie met een aantal collega’s vanaf 1 oktober de trein om reizende en vooral razende reporters te zijn.
Columnwedstrijd
Metro en de Maand van de Geschiedenis organiseren een lezerscolumnwedstrijd. Iedereen mag tussen 28 september en 12 oktober een column over geluk inzenden en daarbij ingaan op de themavraag: Is geluk iets van deze tijd? Drie columns worden tijdens de Maand van de Geschiedenis in Metro geplaatst. De schrijver of schrijfster van de winnende column mag deze tijdens de Nacht van de Geschiedenis op 28 oktober voorlezen in het Rijksmuseum. Hoe je kunt meedoen en hoe er gestemd kan worden: kijk snel hier.