Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 3 aug 2017
Leestijd: 2 minuten

Anno 1074? Bierbrouwers liegen historie bij elkaar

Bierbrouwers mogen graag opscheppen over hoe ambachtelijk hun bier wel niet is. „Historisch lekker, sinds 1340”, beweert Brand bijvoorbeeld. Maar uit navraag van RTL Z blijkt dat die claims vaak helemaal niet kloppen. We zettten een paar geschiedvervalsingen van bierbrouwers op een rij.

Brand

Ja, Brand is heel trots op hun historie. „Gebrouwen volgens eeuwenoude traditie”, staat op het etiket, waar ook het jaartal 1340 wordt genoemd. Maar de familie Brand ging pas bier brouwen in 1871; ruim 500 jaar later.

De bierbrouwer doet een beroep op de brouwerij waarin het bier nu wordt gemaakt. Dat zou een banpanhuis, een oude brouwerij, zijn waar in de 14e eeuw ook al bier zou worden gemaakt. De familie Brand heeft die brouwerij overgenomen, en maakt daar nu nog steeds gebruik van, aldus Brand.

Maar dat banpanhuis zou al lang zijn vernietigd. En ook een tweede banpanhuis ging in de 18e eeuw verloren. Dat kan dus helemaal niet dezelfde brouwerij zijn als waar het huidige Brandbier nu wordt gemaakt. En het huidige recept stamt pas uit 1902.

Oktoberfest Munchen bier
Bron: EPA Foto: EPA / Andreas Gebert

Affligem

Affligem, maker van abdijbier, rekt de geschiedenis ook flink op. Volgens de brouwer loopt de geschiedenis terug tot 1074.

En inderdaad: er stond in die tijd in het plaatsje Affligem een abdij waar bier werd gemaakt. Maar in de tussentijd zijn er lange periodes geweest waarin helemaal geen bier werd gemaakt in het abdij.

Pas in 1956 – 900 jaar later dan op het etiket staat, dus – bedacht een lokale brouwer dat het wel eens een goed idee kon zijn om een deal te sluiten met de abdij. De brouwer maakte daarop het Affligem-bier, en zette 1074 op het etiket.

Grolsch

1615 is het jaar waarop het voor het eerst Grolsch zou zijn gebrouwen. En inderdaad, in het stadje Groenlo werd er bier gemaakt. Maar dat heeft weinig met Grolsch te maken; dat gebeurde pas eeuwen later.

Bavaria loopt niet zo met de geschiedenis te koop, maar doet niet aan geschiedvervalsing. De brouwerij is sinds de 18e eeuw in handen van de familie Swinkels, en op het etiket staat netjes 1719 vermeld. Het bier is in de tussentijd natuurlijk wel veranderd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.