Ingelise de Vries
Ingelise de Vries Nieuws 26 mei 2017
Leestijd: 2 minuten

Universiteiten overtreden wet met nieuwe toelating

Voor wie komend jaar begint met studeren, verandert er een hoop als het om de toelating gaat. De centrale loting voor studies is afgeschaft. Het lotingssysteem dat bepaalt wie er worden toegelaten, wordt nu een toelatingsprocedure. Maar, zo zeggen het Landelijk Studenten Rechtsbureau (LSR) en het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO), dat gaat nog steeds niet helemaal eerlijk.

https://facebook.com/Metro/posts/1359203840794188

Uitgeloot

Voorheen was het vrij simpel: je schreef je in voor een studie en als de opleiding maar een beperkt aantal studenten kon aannemen, werd er geloot wie er werd toegelaten. Het kan dus zijn dat je gemiddeld een 9,6 staat op je eindexamenlijst, maar toch de studie Geneeskunde niet inkomt. Vanaf 1996 werd Meike Vernooij drie keer uitgeloot voor die studie, ondanks haar 9,6.

Sinds 1999 is het al zo dat je met een 8 of hoger op je examenlijst sowieso de studie binnenkomt, maar nu wordt er naar meer gekeken. Opleidingen mogen zelf bepalen hoe ze de nieuwe lichting studenten selecteren. Daar zitten wel restricties aan: er moeten minstens twee soorten toelatingseisen zijn. Dat kan dus zijn dat er naar zowel cijfers als de motivatie van de student wordt gekeken. Maar het mag niet één van deze zijn.

Kwalijke zaak

Daar houdt niet iedereen zich aan volgens LSR en ISO. Het zou in ieder geval gaan om de Universiteit van Amsterdam, de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit Leiden. „We kennen voorbeelden van universiteiten die alleen het intellect toetsen en niet kijken naar persoonlijkheid of motivatie”, zegt LSR-voorzitter Gabriël van Rosmalen tegen NOS. Ze spraken ook met ISO-voorzitter Jan Sinnige: „Het is een kwalijke zaak dat universiteiten op deze manier de decentrale selectie misbruiken en we gaan dit zeker aankaarten bij het ministerie.”

De Universiteit van Amsterdam laat aan de Telegraaf weten dat er zorgvuldig naar de klachten zal worden gekeken. Die klachten kunnen worden gemeld bij het LSR.

Numerus Fixus

Sommige opleidingen hebben een numerus fixus, een vastgesteld aantal studenten dat per jaar op de opleiding terecht kan. Dat kan zijn omdat er simpelweg de faciliteiten niet zijn om meer studenten aan te nemen, maar ook concurrentie in het werkveld kan een reden zijn. Besluit 80 procent van de studenten komend studiejaar psychologie te gaan studeren, dan is er over vier jaar een overschot aan beginnende psychologen. De TU Delft heeft voor sommige studies een numerus fixus om de kwaliteit te kunnen garanderen.

De nieuwe manier van selecteren zou een stuk eerlijker moeten zijn. Door mensen te spreken, is het beter te bepalen of ze echt gemotiveerd zijn of de opleiding aankunnen. Met een loting is het uiteindelijk toeval of je wordt toegelaten, tenzij je die acht of hoger op je eindexamen staat.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.