Tenniscoach voor rechter om moord Koen Everink
Ex-tenniscoach Mark de J. moet vanaf maandag vier dagen lang voor de rechter verschijnen voor de dood van Koen Everink. De ondernemer werd vorig jaar gedood door meerdere messteken in zijn woning in Bilthoven. Hoe zat het ook al weer?
Wie is Koen Everink?
Koen Everink werd op 3 maart vorig jaar op 42-jarige leeftijd gedood door meerdere messteken in zijn huis in Bilthoven. Everink’s dochtertje vond zijn lichaam de volgende dag. Everink werd vooral bekend doordat hij in 2012 zwaar mishandeld werd door vechtsporter Badr Hari in de Amsterdam ArenA tijdens Sensation. Hij liep daarbij blijvend letsel op. Hari zit momenteel vast voor onder meer deze mishandeling. ’Selfmade miljonair’ Everink werd groot in de reiswereld. Zijn vermogen werd in de Quote 500 Junior 2013 geschat op 15 miljoen euro. De oprichter van reisbureau Eliza was Here verkocht zijn bedrijf kort voor de mishandeling voor miljoenen aan de reisgigant Sundio Group. Hij hield van snelle sportauto’s, voetbal, fitness en tennis. Naar eigen zeggen was Everink goed bevriend met bekende tennissers als Robin Haase en Igor Sijsling.
Wie is de verdachte Mark de J.?
De 30-jarige Rotterdammer Mark de J. was ooit een begenadigd tennisser, maar haakte af toen hij in de gaten kreeg de absolute top niet te halen. Daarna legde hij zich toe op trainen en coachen. Hij is de voormalig coach van tennisser Robin Haase. Via hem was hij bevriend geraakt met Everink en de twee gokten regelmatig samen. De J. zou gokverslaafd zijn en een forse gokschuld hebben bij de zakenman. Everink legde de lening gedetailleerd vast. Via de rechter hebben de nabestaanden afgedwongen dat De J. bijna 24.000 euro aan geleend geld moet terugbetalen. De erven hadden in een kort geding zo’n 70.000 euro teruggeëist, maar de rechter heeft alleen de bedragen toegewezen die door de verdachte zijn erkend. De J. zegt tussentijds aflossingen te hebben gedaan.
Waarvan wordt De J. verdacht?
De J. en Everink hadden op deze bewuste avond thuis bij de zakenman afgesproken en samen gegeten en televisie gekeken. De J. wordt ervan verdacht Everink met meerdere messteken om het leven te hebben gebracht. Het Openbaar Ministerie (OM) vindt dat al het bewijs richting De J. wijst: hij was op de avond van de moord bij Everink thuis, bloed van Everink is in de auto van De J. gevonden, hij had een forse gokschuld bij de zakenman en had zijn familie gevraagd het horloge van Everink te verstoppen. De J. werd eind maart op het vliegveld opgepakt waar hij terugkeerde van een tennistoernooi in de Verenigde Staten.
Wat zegt De J. zelf?
Zelf ontkent hij in alle toonaarden. De J. zegt dat hij door onbekenden was ontvoerd op het moment dat zijn „vriend en gokmaatje” werd omgebracht. Hij werd naar eigen zeggen uit zijn auto gesleurd, achterin vastgehouden, kreeg een muts over zijn hoofd en hij hoorde mensen zijn auto uitgaan. De J. heeft in aanloop naar de inhoudelijke behandeling van deze zaak ook iedere keer uitgebreid het woord genomen. Hij las paginalange verklaringen voor waarin hij het OM en de politie beschuldigde van tunnelvisie en halfbakken werk. Buren zouden verdachte zaken hebben gezien en gehoord die de ontvoeringstheorie ondersteunen, maar die worden volgens hem nauwelijks onderzocht. Hij benadrukte iedere keer: „Ik heb Koen met geen vinger aangeraakt.” Hij spreekt van „gerechtelijke dwalingen”.
Wat gaat er deze week gebeuren?
De rechtbank Utrecht heeft maandag, dinsdag, woensdag en donderdag gereserveerd voor de zaak. De strafeis van het OM wordt op dinsdag verwacht. De nabestaanden krijgen die dag ook de mogelijkheid hun verhaal te doen. Woensdag is het woord aan de advocaat van De J. De verdachte zelf krijgt donderdag de kans om als laatste nog wat te zeggen. De uitspraak staat gepland voor 13 juni.