‘Pas leefstijl aan voordat je zwanger wordt’
Denken je partner en jij aan kinderen? Dan kan het geen kwaad om alvast een bezoekje aan de verloskundige te brengen. Je leefstijl voor de conceptie, kan namelijk veel invloed hebben op de zwangerschap, aldus onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum in Utrecht.
„Wat we vaak zien in Nederland is dat zwangerschap pas na drie maanden wereldkundig wordt gemaakt”, vertelt onderzoeker Marjolein Poels aan Metro. Een ongezonde leefstijl heeft echter zowel voorafgaand aan als tijdens de zwangerschap invloed op de groei van de foetus en de ontwikkeling van de placenta. Poels, die op donderdag haar proefschrift verdedigt, pleit daarom voor meer aandacht voor de periode voorafgaand aan de zwangerschap – de preconceptieperiode.
Zwangerschapswens delen
„Het is algemeen bekend dat als je zwanger bent, je de verloskundige belt”, meent Poels. Het is echter minder gangbaar om al bij een kinderwens contact op te nemen met de verloskundige. „De heersende gedachte in Nederland is eerst een jaar zelf proberen, en dan pas naar de verloskundige of huisarts als het niet lukt”, vertelt Poels. „Het is best moeilijk om een zwangerschapswens te delen, ook met zorgverleners. Het lastige is dat als je vertelt dat je zwanger wilt worden, mensen gaan vragen hoe het gaat.”
Complicaties
Doordat mensen pas later aankloppen bij de huisarts of verloskundige, is het echter moelijker om de risico’s in beeld te krijgen en zwangerschapscomplicaties, zoals diabetes en vroeggeboorte, tegen te gaan. Een van die risico’s is het toenemende overgewicht in deze maatschappij. De waarschijnlijkheid dat vrouwen met obesitas zwangerschapsdiabetes krijgen, is zes keer zo groot vergeleken met vrouwen met een gezond BMI, blijkt uit het onderzoek onder 3.684 vrouwen. Als je eenmaal zwanger bent, is het echter moeilijker om hier nog iets aan te doen. „Het is niet goed om te lijnen tijdens de zwangerschap, maar je kunt van tevoren wel al maatregelen nemen om op een gezond gewicht te komen."
Hetzelfde geldt voor roken. „Je bent niet van de een op de andere dag van die gewoonte af en het is bovendien niet meteen uit je lichaam", meent Poels. Uit het onderzoek blijkt dat het bijna twee keer zo waarschijnlijk is dat bij vrouwen die voorafgaand aan de zwangerschap rookten een spontane vroeggeboorte optreedt.
Het voorbereiden op de zwangerschap is trouwens niet alleen voor vrouwen weggelegd: roken en alcoholgebruik hebben ook invloed op de kwaliteit van het sperma, stelt Poels. De vrouw kan verder denken aan fit zijn, geen alcohol drinken en gezond voedsel eten. „Door op voorhand in kaart brengen wat de risico’s zijn, creëer je de beste kansen voor kind en moeder”, concludeert Poels.