Nederland verbaasd over NL-alert ‘overvol’ Amsterdam
„Kom niet meer naar Amsterdam. De binnenstad is vol", zo luidde het NL-Alert dat gisteravond naar mensen door heel Nederland werd verstuurd. Het bericht deed heel wat wenkbrauwen fronsen, niet alleen vanwege de noodzaak voor een dergelijk bericht, maar ook omdat het alert in sommige gevallen tot elf keer toe werd verstuurd.
Binnenstad is vol
Volgens de politie kwam de veiligheid in het geding door de drukte in de hoofdstad. „Wij hebben besloten een alert te versturen om mensen te waarschuwen. Stel dat je in de trein zat en je was onderweg, dan krijg je dat bericht niet als je een burgernetactie verstuurt”, aldus Leo Dortland van de Amsterdamse politie in NOS Radio 1 Journaal. Op Twitter stelt de politie dat het NL Alert is verzonden om overbevolking en dus gevaarlijke situaties te voorkomen.
NL Alert verzonden juist om overcrowding en dus gevaarlijke situaties te voorkomen. Helaas technische storing waardoor 6x verzonden. Excuses
— Politie Eenheid Amsterdam (@POL_Amsterdam) May 24, 2017
Het ging echter mis bij het aantal meldingen dat mensen ontvingen. Sommigen kregen tot elf keer toe een bericht. Voor deze ‘technische storing’ heeft de politie inmiddels haar excuses aangeboden. „Op de een of andere manier is er iets gebeurd in het systeem waardoor we een enorm verspreidingsgebied hebben gekregen. Het is niet zo dat iemand elf keer op een knop heeft gedrukt", meent Dortland.
#NLAlert
Op Twitter was de NL-Alert al snel trending. Veel mensen vragen zich af waarom het bericht is verstuurd en weer anderen stellen geschrokken te zijn van de melding.
https://twitter.com/MeneerVetje/status/867437104695046148
Zo, we kunnen nu #NLAlert nu wel weer opdoeken. Als die Ajax onzin al in de categorie 'Extreme Alert' valt, wat als er een chemie ramp is?
— Paul van Keep (@paulvankeep) May 24, 2017
Waarom moet dit als NL-Alert push-bericht naar heel Nederland worden gestuurd? Is dit een nationale ramp? #Paardenmiddel #NLalert.
— ANWB Verkeersinformatie (@ANWBverkeer) May 24, 2017
Maar er zijn eveneens mensen die begrip tonen voor de keuze van de politie.
Volgens mij onderschatten sommige mensen de ernst van overvolle steden nogal. #nlalert
— KeithWM💙💛 (@KeithWM) May 24, 2017
Mensen die zeuren over een #NLAlert hebben geen respect voor het doel er van. Veiligheid mag deze dagen vooraan staan!
— Buteijn (@Buteijn) May 25, 2017
Natuurlijk werden er ook al snel grappen gemaakt over de situatie:
Werkelijk, mensen die zeuren omdat ze 4x een #nlalert ontvangen… Jullie hebben zeker nog nooit in n groepsapp gezeten?
— Marjolein Klomp (@Klompie74) May 24, 2017
Hoe kom ik uit deze appgroep jongens? Die sirene in m'n handtas verstoort m'n romantische avond #nlAlert pic.twitter.com/GjHTl9z7H2
— Evelien Wolthuis (@Evel13n) May 24, 2017
https://twitter.com/Glipto/status/867442727155363841
Gelukkig maar, is #NLAlert toch nog ergens goed voor… pic.twitter.com/9rKOcLa2DO
— Dagblad010 – IJsselmonde en omstreken (@IJsselmonde_eo) May 24, 2017
Boze reizigers
Het was trouwens niet alleen de politie die werd bekritiseerd op Twitter, veel mensen uitten bovendien hun ongenoegen over de NS. Reizigers spraken over perronwissels op het laatste moment, overvolle treinen, te weinig treinmaterieel en slechte communicatie. De politie werd ingezet om te zorgen dat sommige overvolle treinen toch konden vertrekken.
#ns ga gewoon rijden!!!!! Langer stil blijven staan is vragen om gedoe… trekken aan de hand rem en zo. GA GEWOON,HOE MOEILIJK IS DAT!!!!
— Danielle Berends (@Daanberends) May 24, 2017
https://twitter.com/remcohammer/status/867536601764827136
Toch verliep de uittocht van de fans vrij soepel. Er zijn geen grote incidenten gemeld.