Gorilla Bokito is niet de enige die ooit is ontsnapt
Het is donderdag 10 jaar geleden dat zilverrug gorilla Bokito ontsnapte uit de Rotterdamse dierentuin Blijdorp. En hij is niet het enige dierentuindier in Nederland dat het ooit op een lopen heeft gezet. Acht ontsnappingen op een rij.
Gorilla Bokito
Zilverrug gorilla Bokito uit het Rotterdamse Blijdorp werd 10 jaar geleden wereldnieuws toen hij wist te ontsnappen uit zijn verblijf. Hij ontsnapte door over de gracht die zijn verblijf omringt heen te springen. Hij joeg tientallen bezoekers de stuipen op het lijf en viel een vrouw aan die met onder meer een verbrijzelde hand en bijtwonden naar het ziekenhuis moest. Dagenlang was de ontsnapping nieuws. Er deden verhalen de ronde dat de vrouw verliefd zou zijn geweest op Bokito en hem vaak bezocht en hem dan recht in de ogen keek. De gorilla is tot de dag van vandaag de beroemdste inwoner van Blijdorp.
Jachtluipaarden
Met 80 kilometer per uur zetten in 2015 twee jachtluipaarden het op een lopen in safaripark Beekse Bergen. Ze wisten door de poort tussen hun verblijf en de neushoornvlakte te glippen die onverwacht was blijven openstaan nadat een verzorger erdoorheen was gereden. De dieren hier probeerden de cheeta’s te verdrijven, maar verzorgers wisten ze uiteindelijk terug te drijven naar hun eigen verblijf. Een moeder met haar twee zoontjes zag het allemaal gebeuren. „Opeens renden de jachtluipaarden rakelings langs ons heen. Wat een spanning”, vertelde zij toen.
Pinguïns
Twee Humboldtpinguïns in het toenmalige Dierenpark Emmen hadden het in 2010 wel even gezien in hun verblijf. Een jonge pinguïn verdween en dook later op in de achtertuin van een woning ongeveer een halve kilometer buiten de diergaarde. De verbaasde bewoner alarmeerde de politie die het dier in de kofferbak ongeschonden terugbracht. Een soortgenoot die dit waarschijnlijk opgevallen was, deed hem een week later na. Ook dit dier werd gespot in een achtertuin van een woning in de buurt en gevangen door verzorgers. Hoe de dieren zijn ontsnapt is een raadsel.
Kleine panda
De Amsterdamse dierentuin Artis had in 2015 te maken met een nieuwsgierige en inventieve kleine panda. Deze roodbruine rakker wist te ontkomen voor een wandeling door de buurt. Medewerkers van de dierentuin hebben urenlang naar het dier gezocht en vonden hem uiteindelijk in een boom in een woonwijk. De kleine panda werd verdoofd door een dierenarts en met een vangnet uit de boom gehaald. Het was niet de eerste keer dat het dier op avontuur ging. In 2011 ontsnapte hij ook al eens uit zijn verblijf.
Ringstaartmaki
Ringstaartmaki Ernie wist vorig jaar een verdwijntruc te doen uit Zooparc Overloon. Via de bomen wist hij zijn Brabantse verblijf te verlaten. Een week lang wist het dier, dat nog maar net inwoner van het park was, in de buitenwereld te overleven. De verzorgers waren bezorgd: het is een groepsdier en dus snel eenzaam. Mensen die hem zagen werden opgeroepen om hem te lokken met water en wat lekkers, zoals rozijntjes. Na een week wist een medewerker van Stichting Wildlife Ernie inderdaad met een gezonde snack in haar fietstas te lokken.
Pelikanen
Pelikanen staan er om bekend dat zij regelmatig ontsnappen uit dierenparken tijdens het broedseizoen. De Amsterdamse dierentuin Artis heeft er in ieder geval regelmatig mee te maken gehad. In 2005 hield een ontsnapte pelikaan de gemoederen dagenlang bezig. ’Snelle Pelle’ maakte een flinke reis via de Oostvaardersplassen naar Friesland. In eerste instantie werd hij daar met rust gelaten, omdat hij zichzelf wist te voorzien van vis. Maar na een tijdje werd hij dunner en zijn vacht vaal. Hij is toen gelokt met een vis en teruggebracht naar Artis. In 2011 gingen er in een maand tijd drie vandoor. Eentje zocht zijn heil in het buitenbad van het Sloterparkbad en een ander vloog helaas tegen een tramleiding aan.
Bengaalse tijgers
In Friesland was er vorig jaar mei even paniek toen bleek dat er twee Bengaalse tijgers waren ontsnapt uit roofdierenopvang Felida in Oldeberkoop. Radja en Delhi konden wegkomen omdat iemand waarschijnlijk een hek open had laten staan. Er werd groot alarm geslagen, omdat de buitenste omheining van het opvangterrein ondeugdelijk zou zijn. Felida zelf ontkende dit. Er werden onder meer een politiehelikopter en een dierenarts ingeschakeld. De dierenarts wist de dieren te verdoven met een verdovingsgeweer en ze konden na enkele uren weer terugkeren naar hun hokken. De avontuurlijke tijgers hebben het terrein van de opvang uiteindelijk niet verlaten.
Beermarter
Dit jaar besloot een beermarter uit dierenpark Taman Indonesia in Kallenkote, bij Steenwijk, de wijde wereld in te trekken. Hij was ontsnapt toen hij een nacht buiten bleef omdat hij niet naar het binnenverblijf wilde. Door een defect in het schrikdraad lukte het de beermarter om te verdwijnen. Dagenlang was het dier spoorloos. Omdat het dier niet gevaarlijk is en kan overleven in de natuur, werd er rustig een plan van aanpak gemaakt om het Aziatische beestje te vangen. Hij verborg zich in eerste instantie in het bos bij Havelte. Twee weken later, begin mei, kon de beermarter met fruit uit een boom in het Drentse Wapserveen gelokt worden. 5 kilometer vanaf het dierenpark.