Werken buiten het kantoor prima, maar in het café?
Wat is er nu fijner dan onder het genot van een heerlijke kop koffie, een goede lunch, rustige achtergrondmuziek en met wat geroezemoes van gelijkgestemde creatievelingen te werken aan je nieuwste project? In veel koffietentjes en bars is het de gewoonste zaak van de wereld dat er nu ook gewerkt wordt in plaats van alleen koffie gedronken. Leuk, en gezellig, zou je denken, maar niet elke cafébaas is blij met die ontwikkeling.
Derde plek
De ontwikkeling is al een aantal jaren gaande. Naast thuis werken of op kantoor met collega’s, is er nu ook deze ‘derde plek’ waar steeds meer mensen gebruik van maken. Die plekken bestonden vroeger ook al, er werd toen overleg gepleegd of vergaderd in theehuizen of in de kroeg, maar dankzij de opkomst van smartphones, tablets, laptops en – al dan niet gratis – wifi neemt de populariteit toe. Deze trend lijkt zich nu om te keren. In diverse bars in Nederland zijn laptops niet meer toegestaan en sommigen gaan zelfs zo ver om geen wifi meer beschikbaar te stellen, zodat ook de kleinere schermen van de smartphones niet gebruikt worden.
Laptop weer opbergen
In Amersfoort bij Coffee Corazon is eigenaar Dirk-Jan Stip zover gegaan om een algeheel laptopverbod in te stellen en het wifi uit te zetten. Gasten die met een laptop op tafel komen, wordt verzocht het apparaat weer op te bergen en zo in contact te komen met de mensen van Corazon en de rest van de wereld.
Hij legt uit: “Ik ben ooit een koffiezaak begonnen voor de goede koffie en de gezelligheid, maar ik zat nu de hele dag tegen logo’s van Apple en Sony aan te kijken. Mensen sloten zich helemaal af, keken zelfs verstoord op als ik de bestelling op kwam nemen. Ze hadden alleen aandacht voor het beeldscherm, niet voor elkaar of voor ons.” Dus besloot hij het laptopverbod in te stellen. Honderden reacties heeft hij gehad, voornamelijk positief en zelfs de mensen met laptops hebben laten weten hem eigenlijk wel gelijk te geven. Fijn, vindt Dirk-Jan. “Het schijnt bij deze tijd te horen, maar ik zeg juist: dit is niet normaal, dit moeten we niet willen. Laten we tegen deze tijd ingaan en weer aandacht voor mensen hebben, voor de lekkere dingen die we maken, voor de appeltaart die we voor je op tafel zetten, in plaats van je beeldscherm. Dat klinkt misschien zweverig, maar dat is het niet: het gaat om verbinding met elkaar maken.”
Harmonie
https://www.facebook.com/&/posts/933474523420877
Bij Black and Bloom in Groningen is er nog wel wifi beschikbaar, maar mogen laptops niet meer op tafel. Het gaat eigenaar Gerben Engelkes om de koffie en de gezelligheid in de zaak. “Mensen zoeken een plek om buitenshuis te werken. Daar heb ik alle begrip voor, maar waarom dan met z’n allen en masse naar een koffiezaak? Natuurlijk, dat is hip en inspirerend, maar het mes snijdt aan twee kanten. Soms bestelt zo iemand één espresso en zit daar dan urenlang in te roeren, terwijl hij dan wel in z’n eentje aan een tafel voor vier personen zit. Daar moet je wel ruimte voor hebben. Ik moet ook mijn rekeningen betalen: water, elektriciteit, het internet. Ik zou niets liever willen dan een speciale plek voor hen maken, maar op dit moment kan dat gewoon nog niet. Het is niet echt een beslissing die ik fijn vond om te maken. Het is nooit leuk als je zaken moet reguleren, als je moet zeggen dat dingen niet mogen. Ik wil wel gastvrij zijn, iedereen welkom laten zijn, maar gastvrijheid moet niet je onderneming in de weg staan. Ik ben van mening dat het een harmonie moet zijn tussen mensen die willen werken en mensen die komen om lekker koffie te drinken. Die harmonie blijkt in de praktijk alleen moeilijk te bewerkstelligen: je kunt niet mensen wegsturen om anderen toe te kunnen laten.”
Betalen per minuut
In de Minute Bar in Groningen, tot nu toe de enige in Nederland, is er een compleet ander concept ingevoerd: je betaalt daar per minuut, in plaats van per consumptie, en kunt dan vrij gebruik maken van eten, drinken, stroom en internet. Als je daar een uur wil werken, ben je drie euro kwijt. Eigenaar en oprichter Sander Huisman: “Dit idee is uniek voor Nederland en het is een heerlijke plek geworden, echt een soort verlengde woonkamer voor omwonenden. Mensen zijn positief: ze komen terug en nemen nieuwe mensen mee.” Bij de Minute Bar zijn flexwerkers nog van harte welkom, net als de koffiedrinkers. “Oudere mensen zitten hier voor een kopje koffie, jongeren zitten met hun neus in de studieboeken, anderen zijn lekker aan het werk. Dit is allemaal geen probleem, er is ruimte genoeg voor iedereen om er comfortabel te kunnen zijn. Wat mensen hierbinnen doen, moeten ze zelf weten. Zo moet het ook zijn. Je moet niet in hokjes willen denken.”
Iedereen welkom
Bij Bagels & Beans, de restaurantketen bekend om de koffie en de kenmerkende bagels, is flexwerken toegestaan, met laptop en al en is het niet erg als je één kopje koffie op een halve dag drinkt. Er zijn extra stroompunten beschikbaar en in elke vestiging is gratis wifi aanwezig. „Natuurlijk hopen we wel dat er meer wordt genuttigd dan één koffie, maar iedereen is welkom om bij ons te komen werken”, zegt een woordvoerder. “We promoten het niet extra, maar het is niet zo dat je wordt weggekeken als je er met een laptop zit. Op deze manier komen mensen ook graag terug. We willen dat iedereen zich welkom voelt, de werkers zitten dus ook tussen alle gasten in. Het is toch het gevoel van Bagels & Beans dat je meekrijgt, hopelijk levert dat nog een beetje creativiteit op.”
Alternatieven
Ideeën en opties zijn er vooralsnog genoeg in Nederland. Natuurlijk is gewoon op kantoor werken een prima optie, en thuis aan de keuken- of werktafel gaat het ook nog goed. Mocht je toch echt graag buiten de deur willen werken, probeer dan een van de vele aanbieders van flexwerkplekken: zij bieden vaak snel internet, een lunch op bestelling en koffie. Prijzen van deze flexwerkplekken verschillen behoorlijk, van een paar tientjes tot enkele honderden euro’s per maand, afhankelijk van de verschillende faciliteiten en mogelijkheden. Een voordeel van zo’n speciale flexwerkplek: je bent de koffietenteigenaren in ieder geval niet tot last. En als je dan toch liever bij de koffiebar om de hoek aanschuift, zorg dan dat je regelmatig een nieuwe espresso, cappuccino of thee bestelt – en af en toe ook een praatje maakt met je medemens zonder scherm voor je neus.