Irene van den Berg
Irene van den Berg Nieuws 8 feb 2017
Leestijd: 3 minuten

Help, betrouwbare aannemer gezocht!

De vraag naar nieuwe woningen is groot en het aantal verbouwingen stijgt. De schrijnende gevallen zijn een dankbaar onderwerp voor televisieprogramma’s. Een naïeve consument betaalt een groot bedrag aan voor een verbouwing. De aannemer levert broddelwerk en verdwijnt vervolgens, met al de poen in zijn zak, met de noorderzon. Hoe voorkom je dat je de gebroeders Beunhaas over de vloer krijgt?

Tip 1: Weet wat je wil

Voordat je een klus uitbesteedt, moet je goed weten wat je wil. Een ‘uitbouw aan de woonkamer’ is echt niet voldoende. Denk voordat je in gesprek gaat met een aannemer goed na over de maten en materialen. Zo niet, dan loop je het risico dat je op de duurste oplossing uitkomt.

En stel een afgebakend budget vast. Via internet kun je vaak al een indruk krijgen van wat een redelijk tarief is. Ga daarbij uit van minimaal 10 procent onvoorziene kosten.

Tip 2: Zoek in je omgeving

Er is helaas geen goede vergelijkingssite voor aannemers. Het prettigst is het als je een aannemer vindt via mond-tot-mondreclame. Vraag dus goed rond in je omgeving; de kans is groot dat familie en vrienden wel wat namen kunnen noemen.

Zoek je toch liever op internet, dan kan een oproepje op social media helpen. Online zijn er bovendien verschillende fora en discussiegroepen waarin aannemers worden besproken. Je kunt hiermee wel een beeld krijgen van een aannemer, al zijn online referenties lastig controleerbaar en dus zeker geen garantie voor goed werk.

Lees ook: Moeder bouwt huis op basis van filmpjes YouTube

Tip 3: Nodig verschillende aannemers uit

Nodig altijd verschillende aannemers bij je thuis uit voordat je een beslissing neemt. Zo krijg je een betere indruk van de prijs, en het kan je helpen bij de onderhandelingen. Bovendien kom je er meteen achter welke persoonlijkheid je het meest aanspreekt. Luistert de aannemer goed naar je wensen, heeft hij zelf nog tips en heb je het gevoel dat hij openstaat voor kritiek?

Een offerte vertelt ook vaak meer. Kijk niet alleen naar de prijs, maar ook of de afspraken goed zijn vastgelegd.

Tip 4: Let op een keurmerk

Heeft een aannemer het BouwGarant-keurmerk, dan is dat prettig bij een geschil. Als jullie er samen niet uitkomen, dan kun je je wenden tot de Geschillencommissie Verbouwingen en Nieuwbouw. Het klachtengeld voor behandeling door de geschillencommissie bedraagt 260 euro en de consument krijgt dit bedrag terug als hij zijn zaak wint. Als een aannemer een uitspraak om een schadevergoeding te betalen niet nakomt, staat Stichting BouwGarant garant voor de betaling.

Is de aannemer niet aangesloten bij BouwGarant, dan rest slechts een gang naar de rechter.

Tip 5: Betaal niet te veel aan

Kijk op de offerte ook altijd goed naar hoeveel je moet aanbetalen. Het risico van een grote aanbetaling is dat je je geld kwijt bent als de aannemer failliet gaat. Bovendien is het lastig om je geld terug te krijgen als je niet tevreden bent.

De bedragen die aannemers vragen als aanbetaling variëren nogal. De ene aannemer vraagt ‘slechts’ 10 procent, de andere 50 of zelfs 100 procent omdat hij ‘de materialen vooraf moet bestellen’. Wees je ervan bewust dat de materialen slechts een gedeelte zijn van de kosten van de bouw. Een groot gedeelte van de kosten bestaat uit arbeidsuren.

Wat kost die verbouwing?

Nieuwe hr-ketel 1100 – 2600 euro
Sausklaar stuken 9 – 23 euro per m2
Sauzen 10 – 15 euro per m2
Buitenschilderwerk 35 – 40 euro per m2
Traprenovatie met laminaat 400 – 1100 euro
Basis alarmsysteem 150 – 800 euro
Voegwerk vervangen 37 euro per m2

Bron: Kostenverbouwing.nl

Vraag

Hoe vond jij een goede aannemer? Deel jouw ervaring op Twitter onder vermelding van #metrogeld

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.