Lisa Vermeij
Lisa Vermeij Nieuws 6 jan 2017
Leestijd: 2 minuten

Doodstraf wél of niet in verkiezingsprogramma SGP?

Als het aan het SGP-partijbestuur van Zwartewaterland ligt, moet de doodstraf worden heringevoerd. De lokale SGP-partij wil samen met het bestuur van Zaanstad de doodstraf opnemen in het verkiezingsprogramma van de SGP. De landelijke SGP wil dat juist niet.

„De doodstraf weer invoeren is Gods woord en daarom de belangrijkste reden dat wij het willen”, zegt Dirk van der Sluis, voorzitter van de lokale SGP-partij Zwartewaterland, volgens het AD. „Wie des mensen bloed vergiet, zijn bloed zal door den mens vergoten worden”, citeert Dirk van der Sluis de Bijbel. Op zaterdag 14 januari zal de SGP (Staatkundig Gereformeerde Partij) beslissen of de herinvoering daadwerkelijk in het verkiezingsprogramma komt. Op welke manier (guillotine, dodelijke injectie of elektrische stoel) de doodstraf moet worden uitgevoerd, is nog niet duidelijk.

https://twitter.com/christelijk/status/817301454629130242

Landelijke SGP is tegen

Een woordvoerder van de landelijke SGP-partij bevestigt aan Metro leden te adviseren om tegen het voorstel te stemmen, omdat de landelijke SGP het niet eens is met de uitspraak. Dit ondanks het duidelijke standpunt op de landelijke website. Verder willen zij geen uitspraak doen en wachten ze af tot 14 januari. Mocht de meerderheid op 14 januari voor stemmen, dan komt de doodstraf alsnog als punt op de ideeënlijst.

De lokale partij vindt het niet meer dan logisch om dit punt op te nemen, omdat het ook al in het beginselprogramma van de SGP staat. In het beginselprogramma van de SGP staat dat de partij voor de invoering van de doodstraf is, maar deze passage ontbreekt in het verkiezingsprogramma.

„Verdachten van ernstige misdrijven, zoals terrorisme, moeten kunnen worden uitgeleverd aan 1364 landen die de doodstraf kennen, ervan uitgaande dat het om goed functionerende 1365 rechtsstaten gaat."

Landen met de doodstraf

Er zijn nog steeds veel landen waar de doodstraf wordt uitgevoerd. Dat aantal neemt wel af, in de periode 2013-2015 waren dat er ruim twintig. De meeste executies vonden in die jaren plaats in China, Iran, Noord-Korea, Saudi-Arabië, Jemen en de Verenigde Staten. Sinds 1976 zijn er in de Verenigde Staten meer dan duizend executies uitgevoerd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.