Dirk raapte 27.000 ‘zwerfies’ van de straat
Een klein beetje verschil maken. Dat was het doel voor Dirk, die honderd dagen lang zwerfafval opruimde en in kaart bracht.
In honderd dagen raapte hij 27.000 stukjes zwerfafval met een totaalgewicht van 286 kilo op. En dat binnen een afstand van ruim 100 kilometer. Hij maakte 27.000 foto’s, rubriceerde locaties en soorten vuil in de zwerfafval-app Litterati en verzamelde alle data in een dik rapport. Zo zag eind 2016 eruit voor Dirk Groot (47) uit Purmerend. Het doel: met zijn meetmethode het probleem van zwerfafval beter kunnen bestrijden en met zijn gegevens overheden helpen. ‘Zwerfies’, zo noemt hij de stukjes vuil en de foto’s die hij van zichzelf maakt.
De vrolijke Dirk Groot heeft er, als hij Metro spreekt, net weer een gastles op een school in Alkmaar op zitten. Hij is een zelfbenoemd zwerfinator (spreek uit: ‘zwurfinétor’). „Ik werd vier jaar geleden op behoorlijk late leeftijd vader. Daardoor ging ik vaker door de stad wandelen”, legt Groot uit. „Toen viel me op hoeveel afval er eigenlijk op straat ligt, iets waar ik eerder aan voorbij ging. Ik ben het gaan opruimen en ach, ik ben er een beetje in doorgeslagen… Toen ik eind vorig jaar mijn baan als IT-projectmanager kwijtraakte, heb er mijn werk van gemaakt. Ik werk hard, maar kan mezelf ermee bedruipen (zie kader, red.).”
Weggooien normaal
„Veel mensen zijn hartstikke schoon hoor”, is zijn mening. „Het principe van iets weggooien is heel normaal en natuurlijk, dierlijk zelfs. Dieren laten alles achter als ze het niet meer nodig hebben. Mensen doen dat ook, maar de meesten van ons hebben geleerd het netjes in de prullenbak te gooien. Een deel van de mensen heeft dat alleen niet zo goed onthouden. Die denken: wat kan dat ene stukje nou schelen?”
„Als elke Nederlander zo zou denken en elke dag een stukje op straat zou gooien, dan zijn dat 6 miljard stukjes per jaar. Eén van de manieren om zwerfafval terug te dringen, is door ons te verminderen. Wat er niet is, kan niet op straat belanden. Als iedereen per dag één stukje plastic verpakking minder gebruikt, scheelt dat ook 6 miljard stukjes plastic afval. En dat geldt ook voor oprapen. Stel je toch eens voor wat er zou gebeuren als iedereen één stukje zwerfafval per dag opraapt…”
Vóór een ander
Groot ruimt het dus op, met als motto: ‘Ik raap geen troep op van een ander, maar vóór een ander’. „Als iets op de grond ligt is het niet meer van iemand, maar van ons allemaal. Het is vooral een mindset. Je kunt je namelijk bezighouden met of ergeren aan mensen die iets weggooien of iets doen voor anderen. Zo denk ik bijvoorbeeld aan mijn kinderen en hun toekomst. Aan het plastic dat in het water belandt en er generaties later nog altijd zal zijn. Ik kan me dus ergeren aan troep, maar ook positief zijn en in één seconde opruimen en zo iets voor een ander doen.”
Normaal met zijn vrouw over straat wandelen, lukt Groot wel weer. Maar het was anders: telkens stoppen voor dat vuil, zodat het een ellenlange tocht werd. „Dat heb ik gehad, ja. Een tijdje keek ik alleen maar naar afval, overal. Ik kijk ook weer naar vogeltjes.”
Meer statiegeld invoeren, is volgens Groot een efficiënte stap om het zwerfafvalprobleem tegen te gaan. Hij roept de overheid dan ook op om dat te doen. „Je trekt er veel blikjes en flesjes mee uit de zwerfafvalstroom, de straten worden schoner. Een schonere straat lokt anderen weer minder uit tot weggooien.”
Liefdewerk, oud papier
Zijn onderzoek en metingen doet Dirk Groot uit idealisme en ‘liefdewerk oud papier’, om te laten zien hoeveel zwerfafval er nu eigenlijk is. Zijn geld kan hij inmiddels verdienen met het geven van gastlessen, lezingen, workshops en teambuildingsdagen op bedrijven. Altijd gaat het over zwerfafval en plastic soup. Bij schoolbezoeken gaat Groot met kinderen graag naar buiten om afval te zoeken en spellen als #zwerfie-bingo te spelen. Hij hoop zijn meetmethoden in de toekomst voor gemeentes te kunnen inzetten en er zo een extra bron van inkomsten bij te hebben. De zwerfafvalwebsite: www.zwerfinator.nl.
Top 5
Wat kwam Dirk Groot op straat het meeste tegen?
• 1. Losse wikkels (verpakkingen als Mars en gevulde koeken).
• 2. Afgescheurde stukjes plastic en papier.
• 3. Blikjes.
• 4. Plastic en papieren zakken.
• 5. Plastic flesjes.