Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 27 dec 2016
Leestijd: 2 minuten

We worden genept met collectieve zorgverzekeringen

Ongeveer de helft van Nederland heeft een collectieve zorgverzekering, afgesloten via een werkgever of vakbond. ‘Dat is goedkoper’, denken velen. Maar dat is dus vaak juist niet het geval.

Minister Schippers van Volksgezondheid heeft nu laten weten dat ze af wil van de collectieve zorgverzekeringen, omdat die te weinig toegevoegde waarde hebben en de markt vertroebelen. Ze dreigt zelfs met een verbod op deze vorm van verzekeren.

Top-5 goedkoopste

De minister wordt gesterkt in haar mening door onderzoeken van prijsvergelijkingssites. Zo heeft Poliswijzer.nl de collectieve zorgverzekeringen onder de loep genomen. „De top-5 goedkoopste verzekeringen van dit moment op onze site bestaat uit allemaal basisverzekeringen waarop geen collectiviteitskorting mogelijk is. Ze zijn stuk voor stuk voordeliger dan de verzekeringen met collectiviteitskorting”, laat Ben Woldring van de onafhankelijke vergelijkingssite weten.

Consumenten worden lekker gemaakt met kortingen die je krijgt bij een collectieve zorgverzekering. Maar door de premies in eerste instantie heel hoog te maken, zorgt de korting er nog altijd niet voor dat je uiteindelijk voordeliger uit bent.

Blijft duur

„Het gaat niet om de korting die je krijgt, maar om de premie die je onder aan de streep betaalt. Een heel dure polis met korting, blijft nog steeds een dure polis. Vaak zijn collectiviteitskortingen alleen mogelijk op de duurdere basisverzekeringen”, zegt Woldring.

„Veel werkgeverscollectieven verplichten medewerkers een bepaald uitgebreid aanvullend pakket te nemen met dekkingen die soms voor jou als individu helemaal niet relevant zijn. Je betaalt dan elke maand weer voor zaken die je niet nodig hebt en waarop je dus makkelijk kunt besparen door uit het collectief te stappen en jezelf individueel te gaan verzekeren. Je komt dan vaak uit op een pakket dat veel beter bij je persoonlijke zorgbehoeften aansluit.”

Overstappen

Minister Schippers wil dat zoveel mogelijk mensen deze dagen overstappen naar een andere zorgverzekeraar. „Dat doet de concurrentie onder verzekeraars toenemen. En dat dempt premiestijgingen en verbetert de kwaliteit van de gezondheidszorg”, zo verwacht zij.

Eerder al liet Woldring weten dat trouw zijn aan verzekeraars en andere bedrijven de consument gemiddeld jaarlijks duizend euro kost, omdat overstappen vrijwel altijd zorgt voor lagere lasten.

Tips

Woldring heeft nog wel wat tips voor mensen die deze laatste dagen van het jaar worstelen met het kiezen van een zorgverzekeraar:

„Ben je tevreden over je huidige verzekering, maar wil je toch geld besparen? Stap dan over naar het dochterbedrijf en prijsvechtersmerk van hetzelfde concern. Daarmee kun je tot 210 euro per jaar besparen. En denk eens na over het verhogen van je eigen risico. Als je nooit ziek bent, is dat echt het overwegen waard. Je kunt er 250 euro op jaarbasis mee winnen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.