Mannen wagen vaker een gokje met de zorgverzekering
Mannen durven vaker een gokje te nemen met hun zorgverzekering dan vrouwen. Ze blijven letterlijk liever bij de basis en sluiten minder aanvullende polissen af. Daarnaast kiezen ze veel vaker voor het maximaal eigen risico van 885 euro.
Van de mannen koos bijna drie op de tien vorig jaar voor het hoogste eigen risico, tegen 17 procent van de vrouwen. ,,Het lijkt erop dat die percentages deze keer veel lager uitpakken”, zegt een woordvoerder van vergelijkingssite Pricewise.nl die het verzekeringsgedrag onderzocht op basis van eigen data van 2015 en het lopende overstapseizoen 2016.
Tot nog toe koos slechts twee op de tien mannen voor het hoogste eigen risico en 14 procent van de vrouwen. Gemiddeld kruiste 23 procent van de mensen in de vorige overstapperiode het hoogste bedrag aan, nu staat de teller bij Pricewise op 17,5 procent.
Aanvullend verzekeren
Vrouwen zijn ook voorzichtiger als het gaat om aanvullend verzekeren. Zij kozen vorig jaar voor meer aanvullende polissen en sloten bijna 2 extra verzekeringen af. Mannen namen gemiddeld 1,6 extra polissen. Het onderlinge verschil is bij alternatieve geneeswijzen het grootst. Vrouwen geloven hier twee keer zo vaak in als mannen.
Alleen (extra) medische hulp in het buitenland werd meer door mannen aangevinkt: 25 tegen 20 procent. ,,Wat dit betreft hebben de vrouwen het gelijk een beetje aan hun kant. Een goede reisverzekering inclusief medische kosten dekt namelijk meestal meer dan die aanvullende verzekering.”
‘Vrouwen risico vermijdend’
De wat voorzichtige taxatie onder vrouwen is volgens Pricewise-directeur Hans de Kok vooral een kwestie van ‘persoonlijkheid’. ,,In bijvoorbeeld ondernemerskringen is alom bekend dat mannen meer risico’s nemen en – als dat misgaat – meestal in een laat stadium om hulp vragen. Vrouwen zijn meestal wat meer calculerend, risico vermijdend, en trekken eerder aan de bel als zich problemen aandienen. Volgens mij heeft dat wel een beetje te maken met ego.”
Oververzekerd volkje
Nederlanders staan te boek als een zwaar ‘oververzekerd’ volkje. “Er is weleens geopperd dat wij ons het liefst ook nog tegen rampen zouden verzekeren”, zegt De Kok. ,,Wij vinden het wel lekker om ons tegen onverwacht onheil in te dekken. Ook als we dat misschien beter uit eigen zak kunnen betalen, zoals de tandarts.”
De populairste extra polissen:
1. Tandarts (60 procent)
2. Extra fysiotherapie (47 procent)
3. Medische hulp in het buitenland (23 procent)
4. Brillen/contactlenzen (14 procent)
5. Alternatieve geneeswijzen (12procent)
6. Vergoeding eigen bijdrage Geneesmiddelenvergoedingssysteem (3,3 procent)
7. Orthodontie tot 18 jaar (3 procent)
8. Anticonceptie (3 procent)
9. Kraamzorg (2,1 procent)
10. Orthodontie vanaf 18 jaar (1,8 procent)