Malta eerste Europese land dat homotherapie verbiedt
Homoseksualiteit proberen ‘op te lossen’ met behulp van therapie, het gebeurt in Europa – en Nederland – misschien wel vaker dan je zou denken. Malta doet er sinds woensdag echter niet meer aan mee, meldt The Guardian.
Het is het eerste land in Europa dat de controversiële behandeling in de ban doet, nadat het parlement unaniem heeft besloten dat „het veranderen, onderdrukken of verwerpen van iemands geaardheid, gevoelens over de identiteit van het geslacht of uitdrukking hiervan” strafbaar moet zijn. Maltezen die de behandeling alsnog proberen uit te voeren, kunnen een fikse boete of een gevangenisstraf verwachten.
Meerdere malen ontstond er in Nederland ophef om de christelijke stichting Different die eveneens therapie aanbiedt voor homo’s. Deze werd door artsen en politici onder meer ‘schadelijk’, ‘bizar’ en ‘zinloos’ genoemd. Er was tevens ophef omdat zorgverzekeraars de therapie zouden moeten vergoeden.
Tegen homoseksualiteit
Het beestje wordt vaak niet bij de naam genoemd, maar het uitvoeren van verschillende soorten therapieën om homoseksualiteit tegen te gaan of om homoseksuele gevoelens bij personen – voornamelijk minderjarigen die hun geaardheid aan het ontdekken zijn – te onderdrukken, gebeurt dus ook in Nederland.
Homotherapie kan op verschillende manieren worden toegepast. Bij Different bieden ze „psychopastorale begeleiding aan christenen die te maken hebben met homoseksuele gevoelens.” Mannen en vrouwen met homoseksuele gevoelens kunnen deelnemen aan individuele therapie of groepsgesprekken.
Conversietherapie is een vorm van homotherapie die als uitgangspunt heeft om iemands seksuele geaardheid te veranderen door middel van bijvoorbeeld groepsgesprekken. Er bestaan ook methodes waarbij homo’s of lesbiennes stroomschokken toegediend krijgen wanneer ze naar homo-erotische afbeeldingen kijken of waarbij ‘patiënten’ medicijnen moeten innemen.
Blij
Uit een Brits onderzoek van een paar jaar geleden werd een groep psychotherapeuten ondervraagd naar hun intenties om dergelijke therapieën uit te voeren. Van de 1300 therapeuten waren er meer dan 200 bereid om inderdaad therapie te geven die zou kunnen helpen bij het veranderen van homoseksuele gevoelens.
Verschillende Maltese psychologen en therapeuten zijn zeer blij met het besluit. „Homotherapie wijst niet alleen een groep individuen af op basis van ongefundeerde vooroordelen en het gebrek aan tolerantie voor diversiteit, maar botst tevens met de internationale erkenning van LHBT-rechten.”