Anne Frank mogelijk toch niet verraden
Onderzoek van de Anne Frank Stichting werpt nieuw licht op de arrestatie van Anne en zeven andere onderduikers in het Achterhuis in Amsterdam. Mogelijk heeft fraude met voedselbonnen of illegale arbeid een rol gespeeld bij de inval. Dit maakte de stichting vrijdagavond bekend.
Anne’s dagboeknotities
De stichting onderzocht op grond van welke informatie de Duitsers het pand aan de Prinsengracht 263 binnenvielen en waarom precies daar. Tot nu toe werd gedacht dat de acht onderduikers in het Achterhuis, waaronder Anne Frank, werden verraden en ontdekt door een zoektocht van de Sicherheitsdienst. Door het nieuwe onderzoek is de arrestatie vanuit een ander perspectief bekeken. Hiervoor werden onder andere Anne’s dagboeknotitie’s uit maart 1944 gebruikt, schrijft de stichting.
De Anne Frank Stichting ontkent de mogelijkheid van verraad niet, maar wil met de resultaten laten zien dat er ook andere scenario’s zijn. Ronald Leopold, de algemeen directeur, hoopt dat andere onderzoekers hiermee reden zien om nieuwe sporen te volgen.
Het Achterhuis
Anne Frank zat van 1942 tot 1944 ondergedoken in het Achterhuis. Een halfjaar na de inval stierf Anne op vijftienjarige leeftijd in het concentratiekamp Bergen-Belsen. Haar wereldberoemde dagboek, dat ze schreef tijdens de onderduiktijd, werd in vele talen vertaald. In 2014 werd een toneelstuk over het leven van Anne gemaakt.