Vonnis ‘boekhouder van Auschwitz’ bekrachtigd
Het Duitse federale hooggerechtshof heeft het vonnis van oud-SS’er Oskar Gröning (95) bevestigd. Dat heeft zijn advocaat maandag meegedeeld. Door het arrest kunnen nu ook andere hoogbejaarde handlangers van de Holocaust alsnog worden vervolgd.
De zogenoemde ‘boekhouder van Auschwitz’ werd schuldig bevonden aan medeplichtigheid aan moord op 300.000 mensen. Hij werd in juli 2015 schuldig bevonden en veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf. Gröning ging in beroep, maar dat beroep sloeg het hooggerechtshof in de wind.
Vier vragen en antwoorden over Oskar Gröning.
1 Wie is Gröning?
Oskar Gröning wordt omschreven als de ‘boekhouder van Auschwitz’. Hij verklaarde tijdens zijn proces dat hij toezicht hield op de bezittingen van gevangenen. Waardevolle spullen en geld werden apart gehouden en naar Berlijn gestuurd. Gröning verklaarde dat hij getuige was van enkele individuele gruwelijkheden, maar nam daar zelf geen deel aan.
Hoewel Gröning zelf geen bloed aan zijn handen heeft, is volgens de rechtbank wel duidelijk dat hij meewerkte aan de moordmachinerie van de nazi’s.
2 Waarom is de veroordeling interessant?
De veroordeling van Gröning is interessant, omdat het voor Duitse officieren van justitie aanleiding kan zijn om ook anderen te vervolgen die tijdens de Tweede Wereldoorlog werkzaam waren in een vernietigingskamp van de nazi’s.
Jarenlang werden mensen die bij de Holocaust betrokken waren niet vervolgd, omdat ze zelf nooit iemand doodden en slechts onderdeel waren in een raderwerk. Dat veranderde in 2011 toen John Demjanjuk, oud-kampbewaker in Sobibor, werd veroordeeld. Hij overleed voor zijn vonnis kon worden bevestigd.
Met de bekrachtiging van het vonnis tegen Gröning is voor het eerst iemand veroordeeld voor betrokkenheid bij moord wegens het werken in een dodenkamp, zonder dat er bewijs is van betrokkenheid bij een specifieke moord.
3 Is de straf wel hoog genoeg?
De vier jaar gevangenisstraf die Gröning opgelegd heeft gekregen is niet naar ieders wens. Verschillende overlevenden en familieleden hadden zich bij het proces aangesloten als mede-aanklagers en wilden dat Gröning voor ernstigere delicten zou worden veroordeeld dan medeplichtigheid aan moord. Naast het beroep van Gröning tegen zijn straf, weigerde de rechtbank ook dat beroep.
4 Moet hij de straf ook echt uitzitten?
Dat ligt eraan. Als zijn gezondheid het toelaat moet Gröning zijn straf ook daadwerkelijk uitzitten, anders niet.