Tegenstem Oekraïne-referendum niet door haat EU
Ja, het onderwerp was dan misschien het associatieverdrag met Oekraïne, maar eigenlijk ging het over de hele vermaledijde Europese Unie (EU). Eindelijk kreeg het Nederlandse volk de kans om zich uit te spreken over de ondemocratische Brusselse moloch. Tenminste, zo werd het Oekraïne-referendum vooraf neergezet door de initiatiefnemers zelf. Een nee-stem was geen boodschap voor Kiev, het was een tegengeluid bedoeld voor alles en iedereen in Brussel en Straatsburg.
Maar voor veel kiezers was dat helemaal niet de reden om uiteindelijk te gaan stemmen. Dat blijkt uit onderzoek van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Politicoloog Kristof Jansen bracht na het referendum in kaart waarom mensen voor of tegen stemden. Voor de meeste Nederlanders, voor en tegen, blijkt dat uiteindelijk echt om Oekraïne gegaan te zijn en niet om de EU als geheel.
Zorgen om corruptie
Ruim een derde stemde tegen het verdrag vanwege de corruptie in Oekraïne. En iets kleiner deel koos voor nee, omdat het bang was dat het land lid zou worden van de EU.
Slechts 7,5 procent van de tegen-stemmers interpreteerde de eigen keus als een stem tegen de EU. „Voor veel tegen-stemmers was dit in de eerste plaats een stem over Oekraïne en niet rechtstreeks een stem over de EU.”
Hetzelfde is te zien bij de mensen die voor het verdrag stemden. De meeste voorstemmers deden dit om Oekraïne te steunen of vanwege de gunstige economische voordelen die het verdrag zou moeten opleveren. Een klein deel, 6,7 procent, stemde voor het verdrag als stem voor de hele EU.
Niet geschikt
Voor de meeste mensen had het hele referendum trouwens helemaal niet gehoeven. Slechts een kwart van de ondervraagden vond het associatieakkoord een geschikt onderwerp voor een referendum.
Maar nu het referendum gehouden is, en er een uitslag ligt, vinden de meeste mensen wel dat er iets mee moet gebeuren. Een ruime meerderheid vindt dat de Nederlandse regering naar de uitslag moet luisteren. Negeren is voor maar 17 procent van de Nederlanders een optie.