Nauwelijks extra maatregelen tegen vuurwerkoverlast
Driekwart van de gemeenten neemt met Oud en Nieuw geen extra maatregelen om overlast van vuurwerk te voorkomen. De meeste gemeenten vinden dat niet nodig, blijkt uit een enquête van de NOS en de regionale omroepen.
Van de 264 gemeenten die de enquête invulden, stellen 55 een vuurwerkvrije zone in. Dat gebeurt vooral in de buurt van verzorgings- en ziekenhuizen, kinderboerderijen en winkelcentra. Dat is iets meer dan vorig jaar: Boxtel, De Bilt, Huizen en Middelburg hebben voor het eerst vuurwerkvrije zones.
In de gemeente Korendijk in Zuid-Holland heffen ze de vuurwerkvrije zone juist op, omdat het verzorgingshuis in kwestie de gezelligheid afgelopen Oud en Nieuw miste.
Centraal geregeld
In vijf gemeenten wordt een centraal vuurwerkevenement georganiseerd: in Rotterdam, Den Haag, Hilversum, Westvoorne en in enkele dorpen van De Friese Meren.
Bijzondere opsporingsambtenaren houden in de gaten of de vuurwerkregels worden nageleefd, zij zijn toch al in dienst met de jaarwisseling.
Europees verbod
Uit de enquête bleek ook dat 35 procent van de gemeenten een Europees verbod op zwaar vuurwerk wil. Vorig jaar was 56 procent voorstander. 33 procent is voor zwaardere straffen voor het verhandelen en bezitten van illegaal vuurwerk, tegenover 52 procent vorig jaar. Minder gemeenten willen dus strengere regels.