Geldtekort bij grote steden voor uitkeren bijstand
De vier grootste Nederlandse gemeenten, Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht, komen de komende twee jaar 245 miljoen euro tekort voor het uitkeren van bijstandsuitkeringen. De steden zien geen andere uitweg dan bezuinigen op andere gemeentelijke taken. Dat schrijft NRC naar aanleiding van een ‘brandbrief’ die de vier wethouders van Sociale Zaken woensdag aan de Tweede Kamer en staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) hebben gestuurd.
Volgend jaar zouden de tekorten oplopen tot zo’n 105 miljoen euro en het jaar daarop tot ongeveer 140 miljoen. Zo komt Amsterdam de komende twee jaar ongeveer 60 miljoen tekort op een totaal van 557 miljoen en Rotterdam bijna 100 miljoen op een totaal van meer dan 500 miljoen.
Verdeelmodel
De tekorten zijn ontstaan door een nieuw verdeelmodel dat vorig jaar door het kabinet is ingevoerd. Destijds werd al gewaarschuwd dat dit nieuwe model juist voor de grote gemeenten het slechtst zou uitpakken. Gemeenten krijgen jaarlijks een budget voor de uitbetaling van bijstandsgerechtigden, maar in het nieuwe rekenmodel is de ‘kans op een bijstandsuitkering’ de nieuwe maatstaf geworden voor de vaststelling van het budget, in plaats van de werkelijke kosten voor de bijstandsuitkeringen.
Volgens de wethouders van de vier grote gemeenten klopt het nieuwe rekenmodel van het ministerie niet. Ook zou het ministerie er rekening mee moeten houden dat bijstandsgerechtigden in grote gemeenten duurder zijn. Zo zouden er in de grote steden relatief meer ouderen zijn die een duurdere bijstandsuitkering krijgen en krijgen bijstandsgerechtigden meer te maken met concurrentie van studenten, waardoor zij moeilijker aan een deeltijdbaan komen.
Vangnet
Als gemeenten 5 procent meer uitgeven aan bijstand dan het budget dat zij krijgen van het Rijk kunnen zij een beroep doen op de vangnetregeling en krijgen zij een deel gecompenseerd. In de brandbrief schrijven de wethouders echter dat bij deze vangnetregeling ‘een te groot gedeelte van het risico bij de gemeenten wordt neergelegd’.
In oktober liet staatssecretaris Klijnsma tijdens een Tweede Kamerdebat weten dat zij het nieuwe verdeelmodel verder wil laten onderzoeken. Het kabinet heeft nog niet gereageerd op de brandbrief.