Fabels en feiten over winterbanden: overbodige luxe?
Het wordt tijd voor uw winterbanden! Velen krijgen dit bericht al als de mussen nog van het dak vallen, maar feit blijft: de winter komt eraan. Is zo’n bandenwissel eigenlijk wel nodig in ons land, vragen veel mensen zich af. Bandenfabrikant Bridgestone zette de feiten en fabels als antwoorden op een rij.
1 Het sneeuwt hier bijna nooit, dus winterbanden zijn een overbodige luxe.
Fabel! Winterbanden zijn niet speciaal voor sneeuw ontwikkeld, maar moeten juist veiligheid bieden onder allerlei weersomstandigheden in combinatie met een lage temperatuur. Het rubber van zomerbanden kan bij winterse omstandigheden bevriezen en dat betekent minder grip op de weg. Door diepere profielen verminderen winterbanden bovendien de kans op aquaplaning.
2 De remweg van andere banden is langer dan die van winterbanden.
Feit! Verschillende onderzoeken hebben uitgewezen er wel degelijk een verschil in de lengte van de remweg zit. Afhankelijk van je snelheid en de conditie van weg, kan de remweg van de winterband tot 40 procent korter zijn.
3 Met wat minder luchtdruk maak je van een zomerband een winterband.
Fabel! De zomerbanden zijn te hard in de winter, dus laat je er wat lucht uit lopen en je hebt weer grip op de weg? Dat klinkt logisch, maar waar het bij winterbanden om gaat is dat je op een ander soort rubber rijdt. Dat rubber is flexibel, ook als de temperatuur zakt. Het deels van je zomerband laten leeglopen, is juist levensgevaarlijk.
4 Zonder winterbanden kan je aansprakelijk worden gesteld voor eventuele schade.
Feit! In Nederland zijn winterbanden weliswaar niet verplicht, maar veel andere Europese landen hebben er regels voor. In sommige landen zijn winterbanden wel verplicht, elders gelden regels voor bepaalde winterse omstandigheden. Even inlezen dus als je op pad gaat.
5 Als ik winterbanden aanschaf, ben ik veel duurder uit.
Fabel! Deze aanname is gebaseerd op een korte termijngedachte. Winterbanden kosten inderdaad geld, maar door op twee sets banden te rijden, slijten je banden logischerwijs minder snel. Doe je normaal vier jaar met één set banden, met een extra set winterbanden wordt het dan acht jaar. Uiteraard – zo stellen de feit- en fabelonderzoekers – ga je ook nog eens veiliger de weg op.