Daisy Heyer
Daisy Heyer Nieuws 30 nov 2016
Leestijd: 2 minuten

Dierenasiels waarschuwen voor dodelijke kattenziekte

Verschillende dierenasiels- en artsen – in Amsterdam, Den Haag en Alphen aan den Rijn – hebben gewaarschuwd voor de uitbraak van kattenziekte in de regio. Kattenziekte is dodelijk voor katten die niet of lange tijd niet zijn gevaccineerd.

De ziekte wordt razendsnel verspreid en is vooral een risico voor katten die (nog) niet of lange tijd niet zijn gevaccineerd. De ziekte wordt verspreid via de lucht, omgeving, (handen, kleding, schoenen) en via vlooien. Delen van het virus kunnen volgens Dierenkliniek Leeuwendael tot wel een jaar in de omgeving overleven en besmettelijk blijven, en kunnen moeilijk worden verwijderd via de gewone huishoudelijke schoonmaak.

Ziekteverschijnselen

Een kat die besmet wordt met kattenziekte en niet of onvoldoende gevaccineerd is, kunnen na 2 tot 7 dagen ziekteverschijnselen als sloomheid, koorts, braken en diarree krijgen, waardoor ze zeer snel uitdrogen, onderkoelt of in shock raken. In de meeste gevallen is de ziekte binnen een paar uur dodelijk voor het beestje. „Als je denkt dat je kat kattenziekte heeft, ga dan direct naar de dierenarts”, zegt dierenarts Castens uit Den Haag tegen Metro. „Daar wordt het beestje dan getest. Er zijn katten die de ziekte overleven, al moet gezegd worden dat het in de meeste gevallen helaas een dodelijke ziekte is.”

Ondanks het feit dat veel mensen hun katten laten vaccineren, komt de ziekte dus nog wel eens voor bij katten die niet ingeënt zijn. „Zijn ze wel ingeënt, dan werkt die vaccinatie eigenlijk 100 procent", vertelt Castens. Waarom dan niet iedere kat wordt ingeënt? „Omdat veel mensen toch wel de risico’s tegen de kosten afwegen. Vaak hebben mensen al jaren huisdieren en is er nog nooit iets bij hen gebeurd, waardoor ze ervoor kiezen om niet in te enten. Dat is afweging, maar het zou maar net jouw huisdier zijn die toch een ziekte krijgt. We raden het als dierenarts daarom toch aan om jaarlijks in te enten, ook als je kat alleen maar thuis zit. Eens in de zoveel tijd moet het beestje namelijk wel naar de dierenarts en kan hij of zij juist daar een ziekte oplopen. Het geeft toch een veilig gevoel als je dat voorkomt."

Zorgen

In 2013 was er nog een kattenziekte-uitbraak, waardoor honderden katten overleden. In Amsterdam zijn dit jaar inmiddels vijf katten overleden aan de ziekte, hoeveel kattenslachtoffers er in Den Haag en Alphen aan den Rijn zijn gevallen is niet bekend. Moeten andere regio’s zich ook zorgen maken? „Dat vind ik moeilijk om te zeggen", aldus Castens. ,,Het werkt een beetje als een griepepidemie, maar met de heftige kou van deze dagen weet ik niet hoe goed het virus overleeft. Zelf heb ik nog geen kat met de ziekte in mijn praktijk gehad." De dierenorganisaties die de melding maakten, geven kattenbaasjes echter het dringende advies om hun kat te laten inenten tegen de ziekte.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.