Zo zag de bunker van Hitler er uit
De Führerbunker werd het genoemd, de bunker waarin Adolf Hitler zijn laatste dagen doorbracht. In Berlijn is Hitlers werkkamer in de beruchte bunker heel precies nagebouwd – inclusief oude brandblussers, een portret van Hitler’s held Frederik de Grote, koning van Pruisen in de 18e eeuw, en een staartklok.
Echte Führerbunker vernietigd
Het museum opent vrijdag. Dat is niet in de originele bunker waar Hitler zelfmoord pleegde door een capsule cyanide in te nemen en zichzelf door het hoofd te schieten. De originele Führerbunker werd namelijk in verschillende delen vernietigd.
Toen de Russen de bunker hadden gevonden, probeerde het Rode Leger hem op te blazen. Maar dat bleek moeilijker dan gedacht: de muren waren van vier meter gewapend beton, en de explosie beschadigden slechts enkele wanden. Jaren later, in 1959, deed de regering van Oost-Duitsland ook nog eens een poging, ook met weinig succes.
De bunker kwam dan onder een grote laag grond te liggen. Eind jaren 80 begon er een nieuwbouwproject, waarna de bunker met grote moeite alsnog werd verwijderd. De bodemplaat en de zijwanden liggen er nog altijd, maar wel meters onder de grond.
Dertig kamers
Het museum is gevestigd in een andere bunker, de Anhalter Bunker, die in 1940 was gebouwd voor normale Duitsers. Zo’n drieduizend personen konden er schuilen als er luchtaanvallen van de geallieerden kwamen.
De Führerbunker had eigenlijk dertig kamers. Het museum heeft de werkkamer van Hitler nagebouwd. De rest van de tentoonstelling bestaat uit foto’s van de bunker van tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. We kunnen bijvoorbeeld kijken naar de zes kinderen Joseph Goebbels, minister van Propaganda, in hun slaapkamer, zo zag de Volkskrant. En daarna zien we hun levenloze lichamen nadat hun ouders de kinderen hadden vergiftigd.
Ook hangt er een foto van Winston Churchill, premier van Engeland, die op de bureaustoel van Hitler zetelt. En een plaat van Hitler aan tafel, aan het dineren met zijn handlangers.