‘Dure’ iPad-scholen van De Hond slaan nog niet aan
Tweehonderd iPad-scholen in 2016. Dat was het doel dat Maurice de Hond zichzelf in 2014 stelde. Nu het eenmaal zover is, kan gesteld worden dat hij net aan tien procent van die doelstelling gehaald heeft. De teller staat op 21 Nederlandse ‘Stevejobsscholen’.
In totaal staan er 29 scholen als aangemeld op de site van Onderwijs voor een Nieuwe Tijd, maar een aantal hiervan is nog niet volledig overgeschakeld op iPads. Ook zouden er een aantal alweer gestopt zijn met het concept.
Hoge kosten
Een van de hoofdredenen hiervoor is de hoge kosten die erbij komen kijken. Niet zozeer de iPads zelf, maar wel de software en begeleiding die de apparaten nodig hebben zijn duurder van scholen hadden beraamd. Voor een aantal is dit ook de reden geweest om het plan niet door te zetten.
Directeur Jan Oosterhof van de Beatrixschool in Steenwijk stelt tegenover het Onderwijsblad dat hij de hoge kosten niet zou kunnen verantwoorden. „Gigantische kostenposten werden opgevoerd, voor de inrichting van het systeem, licenties, roosterkosten. Het werd een principiële kwestie. Onderwijsgeld moet zoveel mogelijk naar de leerlingen gaan. Ik kon dit niet meer uitleggen.”
‘Normaal om geld te vragen’
De Hond, medeoprichter van de iPad-scholen, vindt de prijzen echter niet overdreven hoog. „De technologie moet tóch worden gebouwd”, stelt hij. „Het lijkt me normaal dat we geld vragen voor de tools die we bouwen. Als je bij een goed doel werkt, krijg je ook salaris.”