Wiam Abdelnour (16): Discriminatie verdien je niet
De 16-jarige Wiam Abdelnour uit het Gelderse Rheden weet wat het is om gediscrimineerd en gepest te worden. Als kersverse Koningin van de Jeugd voor Unicef wil ze zich zoveel mogelijk uitspreken tegen racisme. Vrijdag spreekt ze tegenover Tweede Kamerleden, staatssecretaris Van Rijn en vele scholieren in de Ridderzaal haar troonrede uit op ’Kleine Prinsjesdag’. „Ik wil ervoor zorgen dat gediscrimineerde kinderen zich weer fijn en gewaardeerd voelen.”
Hoe ben jij gediscrimineerd?
Op de basisschool door een vast groepje kinderen vanwege mijn huidskleur. Ik was het enige donkere meisje op school. Ik zat er heel erg mee. Maar dat wilde ik niet laten merken. Ik wilde ze niet over mij heen laten lopen, daarom zei ik altijd wat terug. Maar ik werd er erg verdrietig en onzeker van.
Wat doet discriminatie met kinderen?
Zij kunnen een verkeerd en negatief beeld van de wereld krijgen, en een laag zelfbeeld. Dit kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat kinderen radicaliseren. Stel zij zijn altijd anders behandeld om hun geloof, dan is het mogelijk dat ze steeds meer richting dat geloof trekken. Dit had anders kunnen zijn als ze waren verwelkomd in onze cultuur.
Wat heeft discriminatie met jou gedaan?
Uiteindelijk heeft het mij gevormd tot de sterke persoon die ik nu ben. Als dit niet met mij was gebeurd, had ik nooit meegedaan aan het Unicef Kinderrechten Debattoernooi. Nu kan ik echt iets betekenen voor andere kinderen.
Wat wil je het komende jaar doen?
Ik heb al gesproken met politici en staatssecretaris Van Rijn en op scholen om me uit te spreken tegen racisme. Ik wil dit op meer scholen gaan doen. Ik begin daarmee op mijn oude basisschool. Daar heb een gesprek met een leraar van toen en de directeur. Dat is wel heel spannend.
Gaat je troonrede vrijdag hier ook over?
Ja, maar ook over de verkoop van door kinderen gemaakte kleding, kindermishandeling in Caribisch Nederland, aparte scholen voor vreemdelingenkinderen en vrijwilligerstoerisme. Hierover gaan we vervolgens in debat met de Kamerleden.
Wat wil je gepeste kinderen nu al meegeven?
Ik hoop dat ze beseffen dat ze er niet alleen voor staan en dat ze de moed niet mogen verliezen. Als je gepest of gediscrimineerd wordt, betekent dat niet dat je dom, lelijk of wat dan ook bent, maar dat anderen het niet kunnen hebben dat jij anders bent. Als je gediscrimineerd wordt, moet je je beseffen: dit verdien ik niet.