Noodklok Rode Kruis om hulp in conflictgebieden
Het tekort aan middelen om medische hulp te bieden aan inwoners van conflictgebieden, wordt groter en groter.
Wereldwijd is er op dit moment 326 miljoen euro nodig, om mensen in conflictgebieden medische hulp te kunnen bieden. Dit bedrag is schrijnend; een jaar geleden lag dit namelijk rond de 288 miljoen. ,,De nood is hoger. Ja, we luiden de noodklok”, meldt Gijs de Vries, directeur van het Nederlandse Rode Kruis, aan Metro.
Giro 6868
De afgelopen weken hield het Rode Kruis de campagne Gered of Reddeloos? Nederlanders werd, onder meer via deze krant, gevraagd bij te dragen op giro 6868. Het geld wordt gebruikt voor 40 miljoen mensen die op aarde geen toegang tot gezondheidszorg hebben. De Vries: ,,Het Rode Kruis heeft toegang tot conflictgebieden. Jij hebt een apotheek en een huisartsenpost om de hoek, maar wij komen op plekken met een provisorisch ziekenhuis. Röntgenapparatuur is er gebrekkig, er staat één pc en de hygiënische voorzieningen zijn nul. Heel erg triest.”
Goedgevig volk
De campagne leverde in ons land voorlopig 1,6 miljoen euro op. ,,Een mooi bedrag”, zegt directeur De Vries, die voor elk bedrag dankbaar is. ,,Nederlanders zijn van oudsher een goedgevig volk. Vorig jaar nog leverde hulp aan de vluchtelingen in Europa ons hoogste bedrag op sinds de tsunami in Azië.” De Vries geeft ook toe dat er vanuit de wereld veel meer geld nodig is. ,,Gigantische aantallen mensen hebben geen schoon water, geen sanitaire voorzieningen, geen medicijnen, geen ambulances en geen klinieken. De situatie in de grootste conflictgebieden is verschrikkelijk. We kennen natuurlijk Syrië en Jemen, maar wat meer buiten het beeld van de camera’s is het ook in Zuid-Sudan, Congo, Afghanistan, Somalië en Irak ronduit triest.”
De Vries bezocht onlangs zelf een ‘onzichtbaar rampgebied’, Congo. ,,Sinds de onafhankelijkheid in 1960 strijden er zo’n tachtig bendes. Nog altijd worden dorpen platgebrand, worden mensen bestolen en vrouwen verkracht. Ik zag dramatische situaties, waaraan zevenhonderd medewerkers van het Internationale Rode Kruis iets proberen te doen. Kleine bedragen maken al een verschil. Voor 90 eurocent kunnen we een vaccinatie geven, voor 150 euro kopen we een brancard.”
Betekenisvolle baan
Op de vraag of De Vries, directeur sinds 2014, bij het Rode Kruis nog een leuke baan heeft nu hij zoveel leed ziet en ondanks alle hulp de situaties er in de wereld niet beter op worden, kan hij geen ‘ja’ antwoorden. ,,Leuk niet nee, wel betekenisvol. Ik zie namelijk ook resultaten. In Congo ontmoette ik een jongeman die door een ongeluk een onderbeen verloren was. Hij krijgt binnenkort een prothese en een opleiding wordt ook geregeld. Het is maar iets kleins, maar wat zou er met het jongen gebeurd zijn als het Rode Kruis niet ter plekke was geweest?”
18
miljoen vrijwilligers van het Rode Kruis zijn wereldwijd actief. Nederland heeft er 30.000. Gijs de Vries: ,,Tot nu toe hebben zestig vrijwilligers van het Internationale Rode Kruis in Syrië het leven gelaten. Mensen met een onbetaalde baan, die anderen probeerden te helpen.”