Dokters waarschuwen voor antibioticaresistente acne
Jeugdpuistjes, daar heeft bijna iedereen in de tienerjaren wel last van. Maar een heftige vorm van acne is een heel ander verhaal. Meestal wordt deze huidaandoening behandeld door het langdurig gebruik van antibiotica. Volgens Britse artsen kan daardoor echter een soort ‘Super Acne’ ontstaan, die resistent is voor antibiotica.
De Britse artsen publiceerden hun onderzoek onlangs tijdens een conferentie van de Britse Associatie van Dermatologen. Volgens het onderzoek is acne hard op weg naar een antibioticaresistente vorm, omdat het middel vaak voor lange duur wordt voorgeschreven door huisartsen of dermatologen. Dit zou betekenen dat acne in de toekomst volledig onbehandelbaar wordt, waarschuwen de onderzoekers.
Na drie maanden doorverwijzen
Uit het onderzoek, dat werd uitgevoerd in het Verenigd Koninkrijk, blijkt dat patiënten gemiddeld zes-en-een-halve maand antibiotica krijgen van hun huisarts, voordat zij worden doorverwezen naar een dermatoloog. Volgens de onderzoekers zouden de patiënten al na drie maanden, als blijkt dat de antibiotica niet werkt, doorverwezen moeten worden. Ook in Nederland gaan de meeste acnepatiënten eerst naar de huisarts, waar zij vaak een zalf met antibiotica voorgeschreven krijgen.
Waarschuwing voor huisartsen
Onderzoeker Dr. Heather Whitehouse zegt tegen de Huffington Post. „Antibiotica blijft een belangrijk onderdeel voor de behandeling van acne, maar gezien de bezorgdheid over antibioticaresistentie moeten we het gebruik van antibiotica zo veel mogelijk beperken.” Ze voegt daaraan toe dat huisartsen dit onderzoek als ‘een belangrijke waarschuwing’ moeten zien.