Bierdrinker wil ruime keuze uit goudgele rakkers
De Nederlandse bierdrinker wordt avontuurlijker. Vooral vrouwen openen graag bijzondere biertjes.
De Nederlandse bierdrinker drinkt niet meer standaard een gewone pils. Ruim 40 procent van ruim duizend ondervraagde Hollanders die regelmatig een biertje naar binnen klokken, kiest vaker ‘ander bier’ dan dat hij twee jaar geleden deed. Dat blijkt uit het Nationaal Bieronderzoek van de grootste brouwers van ons land. Zij presenteren hun onderzoek dinsdag.
Groter aanbod
Afwisseling in het gerstenat, daarvoor kiezen we tegenwoordig. Het aanbod aan bieren in Nederland is groter en dat merkt de bierdrinker ook. Meer dan driekwart van de ondervraagden vindt dat er meer variëteit in het aanbod is dan in 2014, toen ook een bieronderzoek gehouden werd. Vier op de tien bierbestellers kiest frequenter voor iets anders dan de gangbare goudgele rakker. Vrouwen (51 procent) doen dat veel vaker dan mannen (37 procent), die het liever bij hun ‘gewone biertje houden’.
Bijna de helft van de bierdrinkers vindt het belangrijk dat een horecagelegenheid meerdere soorten bier op de kaart heeft staan. Speciaalbier blijkt het populairst onder de biervariaties. Vier op de vijf ondervraagden opent weleens een speciaalbier. Om witbier (36 procent), herfstbock (29 procent) en tripel (29 procent) wordt het meest gevraagd. Redenen om eens een speciaalbiertje te bestellen zijn onder meer smaak, afwisseling en ‘het seizoen’.
Bij het moment
„We zien dat door een breder aanbod aan biersoorten, – smaken en –merken de consument vaker kiest voor een glas bier dan voor andere dranken”, zegt Cees-Jan Adema, directeur van de Nederlandse Brouwers. „Binnen de biercategorie neemt de drinker vaker een biertje dat past bij het moment.”
Niet alleen speciaalbieren doen het goed. We nemen regelmatig ook een biermix (62 procent omdat het lekker is, 37 procent omdat het de dorst lest). De helft van de Nederlanders neemt weleens alcoholvrij bier, vooral als men moet rijden.
Foute schattingen
40 procent van de deelnemers aan het Nationaal Bieronderzoek kan de basisingrediënten van bier niet correct opnoemen. Ook bij het schatten van het aantal bierbrouwerijen gaat het mis. Men denkt gemiddeld 97 stuks, terwijl er in ons land in werkelijkheid 422 brouwerijen zijn.