Inge Schouten
Inge Schouten Nieuws 29 jul 2016
Leestijd: 2 minuten

Alcohol op het vliegveld: wat mag wel en wat niet?

Even proosten voordat je aan boord gaat. Een glaasje wijn of pint bier om de zenuwen te onderdrukken of gewoon om de vakantie in te luiden. Toch wil de Britse minister Lord Ahmad dat passagiers minder gaan drinken om intimidaties aan boord te voorkomen. Dat schrijft The Telegraph. Moet alcohol verbannen worden van luchthavens? Uit een poll van The Telegraph, ingevuld door 2500 lezers, blijkt 59 procent hiervoor te zijn. In Nederland gelden er regels over drinken aan boord. Wat mag wel en niet? Metro zocht het voor je uit.

Mag je eigen drank meenemen aan boord?

Je mag vloeistoffen in verpakkingen van maximaal 100 milliliter meenemen in de handbagage. Een fles drank kan dus niet mee. Alles wat je op Schiphol na de paspoortcontrole koopt, mag wel meevliegen. Je kunt je aankopen gewoon meenemen als handbagage, wel moeten vloeistoffen verpakt zijn in een verzegelde plastic tas.

Wordt er veel alcohol gekocht op Schiphol?

Op de luchthaven en in vliegtuigen kunnen passagiers taxfree winkelen. De producten zijn door de belastingvermindering erg populair onder vakantiegangers. Zo koopt 1 op de 3 passagiers zowel op de heen- als terugreis een duty free-artikel. Dat blijkt uit een onderzoek van Skyscanner onder 1000 Nederlanders. 23 procent koopt op de heenreis producten voor op vakantie en ook 23 procent van de reizigers koopt op de terugreis producten voor thuis.

Cosmetica blijkt het meest verkocht (20 procent). Daarna volgen boeken (17 procent) en snoep (14 procent). Alcohol (11 procent) staat opvallend genoeg dus niet in de top drie.

Wat zijn de regels voor piloten?

Nederlandse piloten mogen minimaal 10 uur voor de vlucht niet meer drinken. In de 24 uur voorafgaande aan het vertrek mogen zij niet meer overmatig alcohol gebruiken. KLM kent de zogenaamde ‘not fit to fly’-procedure, waarbij luchtvaartpersoneel zelf moet melden als het twijfelt aan de fysieke gesteldheid om veilig te kunnen vliegen.

Op Schiphol kan zowel het cabinepersoneel als het cockpitpersoneel op een willekeurig moment gevraagd worden om een blaastest te doen. Tijdens een grote alcoholcontrole vorig jaar bleken bijna zevenhonderd piloten, stewards en andere medewerkers in vliegtuigen alcoholvrij. De politie en de marechaussee controleerden hen in het bemanningscentrum en in de vliegtuigen.

Waarom is alcoholgebruik op luchthavens een probleem?

Passagiers met een slok te veel op, zorgen vaak voor overlast. Uit gegevens van Civil Aviation Authority waren er vorig jaar verschillende incidenten waarbij het cabinepersoneel beledigd werd. In een enkel geval stak een dronken passagier het haar van een sterwardess in de brand. Ook werd er tijdens een vrijgezellenfeest alcohol gestolen en geprobeerd de cockpit in te komen en te beschadigen. Tussen maart 2014 en maart 2016 zijn 442 mensen aangehouden na incidenten in het vliegtuig. Dat schrijft The Telegraph.

Zo werden in februari nog zes mannen gearresteerd door de Duitse politie toen zij op een Ryanair-vlucht hun vrijgezellenfeest voortzetten, wat uitmondde in een vechtpartij. In 2013 werd een dronken man in een vliegtuig vastgetapet aan zijn stoel omdat hij mensen begon te slaan en te bespugen.

https://www.youtube.com/watch?v=SvZ-wcn1emA

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.