Brexit of Bremain, waarvoor kiezen de Britten?
Een droomhuwelijk is het nooit geweest tussen de Britten en de rest van het Europese continent. Maar ondanks tientallen jaren van onderlinge irritatie en wederzijds onbegrip ging het zo goed en zo kwaad als het ging dezelfde richting op.
Maar daar komt mogelijk een einde aan. Op donderdag stemmen de Britten over de toekomst van Groot-Brittannië en de Europese Unie (EU). Hoe zit dat met het referendum waarin de Britten bepalen of ze blijven of voorgoed vertrekken?
1 Waar wordt over gestemd?
De vraag die voorligt lijkt heel simpel. Moet Groot-Brittannië binnen de EU blijven, Bremain, of niet, Brexit? In de peilingen zijn het voor- en tegenkamp verwikkeld in een nek-aan-nekrace. Het valt niet te zeggen wie uiteindelijk, in het inmiddels tot op het bot verdeelde land, aan het langste eind trekt.
De campagne die hierover wordt gevoerd, is al maanden bijzonder fel. Volgens de voorstanders van een Brexit is Groot-Brittannië gedoemd om ten onder te gaan als het in de EU blijft. Degenen die willen blijven, zeggen precies het tegenovergestelde.
2 Wat zijn de gevolgen van een Brexit?
Het vrije verkeer van mensen en goederen wordt geregeld door afspraken binnen de EU. Als Groot-Brittannië uit de unie stapt, gaat dit allemaal op de schop. Vooral de Britse economie zal hier de, waarschijnlijk negatieve, gevolgen van gaan voelen.
My message to @TheSun readers: vote to remain on Thursday, and Britain can lead the EU in driving through change. pic.twitter.com/ZhXION8xWC
— David Cameron (@David_Cameron) June 21, 2016
De verwachting is dat de handel tussen Groot-Brittannië en de overgebleven EU-landen zal afnemen. Het wordt in eerste instantie namelijk moeilijker om over en weer te kopen en te verkopen. Ook heeft het gevolgen voor EU-inwoners die in Groot-Brittannië wonen en werken, en andersom. Zoals bijvoorbeeld heel veel topvoetballers. Ook het toerisme wordt mogelijk geraakt.
De vraag hoe groot de nadelige gevolgen hiervan zullen zijn, is afhankelijk van hoelang het duurt om nieuwe afspraken te maken. In het gunstigste geval duurt het een paar jaar voordat er nieuwe handelsverdragen zijn getekend.
Het Britse ministerie van financiën gaat er in ieder geval vanuit dat een Brexit het land in een recessie zal storten, een half miljoen banen zal kosten en dat de lonen van mensen die wel hun baan houden, gaan dalen.
3 Waarom zou je als Brit dan voor een Brexit stemmen?
De voorstanders wijzen erop dat de Britten dan geen contributie meer aan de EU hoeven te betalen. Dit scheelt zo’n 8 miljard pond per jaar. Daarnaast gaan zij ervan uit dat de internationale handel op de lange termijn juist zal floreren als Groot-Brittannië zijn eigen boontjes mag doppen.
The only way we can control immigration is to #VoteLeave on Thursday pic.twitter.com/72SZ5dSaJy
— Vote Leave (@vote_leave) June 21, 2016
Het risico dat dit misschien niet zo gunstig uitpakt, is een gok die veel Britten bereid zijn om te nemen omdat er volgens hen nog meer voordelen aan een Brexit zitten. Het belangrijkste daarvan is het bepalen van het eigen migratiebeleid. Door de uitbreiding van de EU zijn vooral Oost-Europeanen naar het Britse eiland getrokken om daar te werken. Ook moet Groot-Brittannië net als de rest van de EU vluchtelingen opnemen. Veel Britten willen zelf kunnen bepalen wie naar Groot-Brittannië mogen komen, zonder dat Brussel zich daarmee bemoeit.
4 En wat merken we daarvan in Nederland?
Als de Britten de EU verlaten, gaan we dat zeker merken. Nederland is samen met Ierland en België zelfs het land dat het hardst geraakt wordt door een Brexit. Vanwege intensieve handelscontacten die door een uittreding uit de EU veel moeilijker worden, kan Nederland zo’n 10 miljard euro mislopen in de komende 15 jaar.
CPB Achtergronddocument 'Trade effects of Brexit for the Netherlands' gepubliceerd op cpb.nl https://t.co/E9ifdctMui
— Centraal Planbureau (@CPBnl) June 9, 2016