Carolien Tsao
Carolien Tsao Nieuws 2 jun 2016
Leestijd: 1 minuut

‘Asbestbestrijding verspilling van belastinggeld’

Als er asbest gevonden wordt, rukken de omheiningen en mannen in witte pakken direct op. Maar volgens een hoogleraar van de Radboud Universiteit is dat nergens voor nodig. Hij stelt dat grootschalige verwijderingsoperaties van asbest een verspilling zijn van belastinggeld.

Ira Helsloot van de Nijmeegse universiteit stelt dat asbest niet zo gevaarlijk is als de overheid beweert, meldt RTL Nieuws. In samenwerking met onder meer burgemeester Bruinooge van Alkmaar en topbestuurders van woningcorporaties Talis en Mitros schreef hij het pamflet ‘Laten we eindelijk normaal doen over asbest’. Hierin wordt het huidige asbestbeleid onder de loep genomen.

Onrust

De schrijvers stellen dat de verhouding tussen de kosten en baten scheef is. Dit leidt ertoe dat er overdreven haastige maatregelen worden genomen. „Regelmatig volgen meteen grootschalige, kostbare saneringsprogramma’s, met ingrijpende financiële gevolgen voor de betrokken organisaties, als woningcorporaties. Maatschappelijke onrust en media-aandacht laten nauwelijks ruimte om het probleem normaal te benaderen.”

Donderdag verdedigde staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu de invoering van het verbod op asbestdaken vanaf 2024. Mensen én hun leefomgeving zouden hierdoor beschermd moeten worden tegen de blootstelling aan kankerverwekkende asbest. Daarom is het gebruik van alle vormen van asbest verboden sinds 1993. Voor die tijd was het een populair bouwmateriaal.

Dijksma noemt het vanzelfsprekend dat asbestdeeltjes schadelijk kunnen zijn als personen ermee in aanraking komen. De regels zijn dan ook bedoeld om risico’s van blootstelling te verminderen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.