School schoonvegen met drugshonden
Scholieren in de gemeente Steenwijkerland krijgen binnenkort bezoek van honden. Niet ter illustratie bij een spreekbeurt, maar om drugs op te sporen.
Uit een GGD-onderzoek blijkt dat het drugsgebruik van meerdere jongeren van 13 tot 16 jaar in deze gemeente de spuigaten uitloopt. De gemeente kondigde daarom een plan aan om het drugsprobleem aan te pakken: controles op hangplekken, politieonderzoek en viervoeters met een neus voor drugs in de schoolgebouwen.
Landelijk
De scholen in deze gemeente in het oosten van het land zijn niet de eersten die in de strijd tegen drugs honden inzetten. En zeker ook niet de laatsten. De politie zegt geen landelijke cijfers bij te houden van het aantal controles met drugshonden op scholen, maar particuliere bedrijven die bezoekjes met drugshonden aanbieden, zeggen de vraag vanuit middelbare scholen door heel het land te zien stijgen.
„Een jaar of twee geleden bezochten we gemiddeld zo’n vijf scholen per maand, nu zijn dat er al snel vijftien”, zegt Marcel Heijnens, eigenaar van Alcohol Security, een bedrijf dat alcohol- en drugscontroles uitvoert bij bedrijven en scholen.
„Sommige scholen vragen ons eenmalig te komen, dat kan zijn omdat er vermoedens van drugs in de school zijn. Met andere scholen hebben we afspraken om bijvoorbeeld drie keer per jaar onverwacht een steekproef te doen”, legt Heijnens uit. „De school bepaalt het soort controle, wij voeren alleen uit. Soms wil de school het zo discreet mogelijk. Dan controleren we bijvoorbeeld ’s nachts alleen de lockers van leerlingen en de bekende verstopplekken: in computers, achter roosters en in de wc. Maar het komt vaker voor dat de controles onder schooltijd zijn en dat de hond dus ook de leerlingen checkt.”
Schoolregels
En dat is volledig legaal, onderstreept Heijnens. „Zolang het maar in het schoolreglement is opgenomen. Maar ook dat verschilt per school. Soms is bijvoorbeeld alleen de directeur bevoegd een locker open te maken.”
Volgens Heijnens is het nog nooit voorgekomen dat zijn honden geen drugs vonden op een school. „Het grootste deel van wat we vinden is wiet, daarna volgen xtc-pillen. Vooral op maandag, spul dat nog over is van het weekend.”
Wat er met de leerling gebeurt die gepakt wordt met drugs hangt ook weer van de school af. „Als we een handelshoeveelheid vinden, schakelen we de politie in. Anders bepaalt de school wat er verder met de leerling gebeurt”, zegt Heijnens. „In de meeste gevallen worden de ouders uitgenodigd en volgt een gesprek met de leerling.”
Taboe
Het Twickelerveld European Detection Dog Service, met negen drugshonden in Nederland zegt zo’n drie keer maand een middelbare school met honden te bezoeken. „Tien jaar geleden was dat drie keer per jaar”, zegt directeur Martin Lipsius. „De laatste jaren stijgt de vraag vanuit scholen. Het taboe is eraf. Drugs is een maatschappelijk probleem. Steeds meer scholen erkennen dat en willen er wat aan doen. Schooldirecteuren die zeggen: ‘bij ons zijn geen drugs’, steken de kop in het zand.”