Caféweetje: Wat vieren we met Pinksteren?
Voor de één een moment van bezinning, voor de ander is Pinksteren een lang weekend vrij. Leuk en aardig natuurlijk, maar wat vieren we nou eigenlijk met Pinksteren?
Voor we uitleggen wat we vieren, is het eerst handig om te weten waar de feestdag vandaan komt. Pinksteren of Sinksen is een viering uit het Christendom en valt altijd precies 50 dagen na Pasen. Althans, volgens de een is het de 49e dag na Pasen, volgens de ander is het de 50e dag ván Pasen.
Bijbelse verhaal
Tijdens het feest viert men de uitstorting van de Heilige Geest, naast God en Jezus, een belangrijk karakter uit de Bijbel. Het Bijbelse verhaal gaat als volgt. Na de dood van Jezus op Goede Vrijdag en zijn verrijzen op Pasen bleef hij nog veertig dagen lang bij zijn leerlingen, ook wel discipelen genoemd. Jezus legde ze uit waarom hij was gestorven. Op de veertigste dag van Pasen, op Hemelvaart, werden de volgelingen alleen gelaten. Jezus beloofde dat hij de Geest van God, de Heilige Geest, zou sturen om hen te helpen en hen kracht te geven in hun geloof. Tien dagen later, vijftig dagen na Pasen, gebeurde dat. Op Pinksteren kwam de Heilige Geest over de discipelen.
Waar gaan deze dagen om?
Witte Donderdag: Jezus wordt verraden door Judas. Het lijden begint.
Goede Vrijdag: Herdenken christenen het lijden en de kruisiging van Jezus.
Stille Zaterdag: De rust van Jezus in het graf.
Paaszondag: de opstanding van Jezus.
Pinksteren: de uitstorting van de Heilige Geest.
De maandag die volgt op Pinksteren, de pinkstermaandag of tweede pinksterdag, is een vrije dag in veel Europese landen en sommige Afrikaanse landen.