Aha! Daarom zingen vogels al zo vroeg (helaas..)
Het wordt eindelijk lente en het eerste dat opvalt: zingende vogels. Vroeg, heel vroeg. Nachtwerk zelfs. Maar waarom is dat eigenlijk? Vogelbescherming Nederland weet het antwoord: het ochtendconcert is noodzakelijk (kwaad).
Het mag dan officieel lente heten, maar gevoelsmatig bleef dit tot nu toe ver achter. Toch zingen de rietzangers, nachtegalen en het roodborstje ondanks de vrieskou al de hele nacht door. Ze worden later bijgestaan door zingende blauwborsten, grasmussen, fitissen, zwartkoppen en nog veel meer. Begin mei is de piek van de ochtendzang.
Vaak al twee uur voor zonsopkomst beginnen zanglijsters en merels te zingen. „Niet toevallig vogelsoorten met grote ogen, die vangen veel licht”, weet Ruud van Beusekom van Vogelbescherming Nederland op NatureToday. Maar er zijn meer redenen te bedenken waarom vogels vooral graag vroeg in de ochtend hun snavel open trekken.
Geen voedsel
Het is voor veel vogels nog te donker en te koud om naar voedsel te zoeken en ook insecten zijn nog niet actief. Wat kun je dan anders dan fluiten?
Mooier geluid
Het is vroeg in de ochtend vaak nog windstil en vochtig waardoor het geluid van de zingende vogel ver en mooi gelijkmatig richting alle windstreken klinkt. Maximaal effect dus.
Territorium en liefde
De ochtendzang geeft veel informatie over waar de vogel zich bevindt en dat is nodig om het territorium te markeren en een partner aan te trekken. De belangrijkste functie van zang.
Leer je buren kennen
Als iedereen tegelijk zingt, weet je precies waar je buurman zit. Na een tijdje herkennen vogels elkaar en dat geeft rust: geen kapers op de kust.